Икономическото възстановяване от коронавируса в глобален мащаб върви с различна

...
Икономическото възстановяване от коронавируса в глобален мащаб върви с различна
Коментари Харесай

Глобалните икономики вече не синхронизират мерките си за справяне с пандемията

Икономическото възобновяване от ковид в световен мащаб върви с друга скорост в другите елементи на света. Различията обаче евентуално ще се задълбочават с хода на пандемията, оставяйки политиците, които би трябвало да се оправят с рецесията, с вързани ръце, написа CNN.

За разлика от началото на пандемията, когато дейностите на стопанските системи за попречване на световна меланхолия бяха синхронизирани, в този момент се чака противоположното, с настъпването на Omicron.

Според прогнози на икономисти Федералният запас напълно скоро ще разгласи анулация на програмата за изкупуване на облигации, в отговор на по-високите цени - потребителските цени в Съединените щати през ноември порастват с най-бързия ритъм от близо 40 години.

Освен това ФЕД не наподобява обезпокоен по отношение на разпространяването на разновидността Omicron - Съединени американски щати заобикалят въвеждането на нови ограничавания.

Междувременно в Европа се постановиха нови ограничавания. Германия забрани на неимунизираните достъп до съвсем всички публични места, до момента в който в Англия още веднъж посъветваха хората да работят от вкъщи, в случай че е допустимо и да лимитират контактите си.

Дори преди разновидността Omicron, икономическото възобновяване в Европа губеше инерция. Причините са проблемите във веригата на доставки и огромния брой случаи на зараза.

Това слага Английската централна банка и Европейската централна банка в мъчно състояние на фона на опитите им да се борят с инфлацията.

Според икономисти се чака централната банка на Англия да се въздържа от повишение на лихвените проценти този месец, а ЕЦБ да разгласи преходна стратегия за изкупуване на облигации.

В Китай пък не се планува стяга на политиките. Икономиката по този начин или другояче буксува поради строителите на парцели. Миналата седмица управляващите оповестиха, че 188 милиарда $ ще бъдат разполагаем за заеми за бизнеса и семействата.

Възстановяването в Китай стартира по-рано, в сравнение с в Европа и Съединените щати и ще завърши по-бързо. Затегнатите политики във връзка с заемите в бранша на недвижимите парцели в страната, са съдействали за забавянето. Но Пекин сигурно би трябвало да се тревожи за високите цени на производителите, считат икономисти.

Все отново има някои очаквания за стопанските системи - тапите по пристанището понижиха, цените на доставките падат и така нататък Това не значи, че кошмарът във веригата за доставки е завършил. Напротив - може скоро обстановката да не се върне към естественото.

Бизнесът към момента се бори големия дефицит на водачи на камиони. Недостигът на чипове остава, а разновидността на Omicron може да окаже напън върху веригите за доставки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР