Икономическият удар по Китай заради епидемията от коронавирус се усили

...
Икономическият удар по Китай заради епидемията от коронавирус се усили
Коментари Харесай

Страхът от коронавируса изтри 400 млрд. долара от китайските борси

Икономическият удар по Китай поради епидемията от ковид се усили няколко пъти в понеделник, откакто вложителите в страната изтриха 400 милиарда $ от цената на листнатите в Шанхай акции. Причината е в скока на смъртните случаи в страната, от 304 до 361, в рамките единствено на един ден. Шанхайският показател загуби 8% от цената си и доближи едногодишно дъно, написа Reuters.

Юанът от своя страна стартира търговията денем на най-ниското си равнище през тази година. Осезаеми спадове в цената има и при шанхайския нефт, медта, желязната руда и други меки първични материали. Ударът по Китай е по-голям, в сравнение с световно равнище, само че цялостното въодушевление на вложителите е песимистично.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основните терзания на вложителите са свързани с това какъв е същинският мащаб на епидемията, до каква степен той може да се популяризира на световно равнище, може ли да се отрази на индустриалните линии, както и известно равнище на песимизъм по отношение на информацията, която идва от китайското държавно управление.

Ухан, началната точка на заболяването, както и няколко други града в Китай, не престават да бъдат изолирани от останалата част от света. Общият брой на инфектираните е 17 хиляди души, като тези отвън Китай са единици. През уикенда беше записана и първият смъртен случай отвън страната, във Филипините.

Инвеститорите чакат волатилността да продължи да бъде на същото или даже по-високо равнище във връзка с акции, облигации, юанът и някои първични материали. Централната банка в Китай се опита да балансира обстановката посредством инжектирането на 1.2 трлн. юана (173 милиарда долара) под формата на ликвидни активи в пазарите. За момента тази стъпка не наподобява да въздейства осезаемо на придвижването на тържищата.

Според китайското държавно управление суматохата към вируса е прекомерно огромна и за нея спомагат и други държавни управления, съответно американското. В неделя американският президент Доналд Тръмп пък разгласи, че Съединени американски щати са спрели домашната опасност от разгръщане на вируса, само че от Китай отхвърлят помощ за оправянето със болестта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР