Икономическият растеж у нас се забавя поредно тримесечие и все

...
Икономическият растеж у нас се забавя поредно тримесечие и все
Коментари Харесай

Икономическият растеж се забавя

Икономическият напредък у нас се забавя следващо тримесечие и от ден на ден приближава нулата. Според експресните данни на Национален статистически институт брутният вътрешен артикул в интервала април-юни е повишен едвам с 0,4% по отношение на януари-март, а на годишна база - с 1,8%. Подобни бяха данните и за първото тримесечие на 2023 година
Припомняме, че през 2022 година стопанската система ни набъбна с 3,4%, само че в последните три месеца бе регистрирано закъснение. Забавянето бе предстоящо, откакто стопанските системи на водещите търговски сътрудници на България означиха признаци на криза.
Вътрешното ползване на страната, което последните години е водещ фактор за растежа на стопанската система ни, е отбелязало много непретенциозно повишаване от 1,3% през второто тримесечие. Износът на артикули и услуги е намалял с 0,8%. Намалява и вносът с 6,7%.
В България промишленото произвеждане е било с 0,7 на 100 по-голямо през юни по отношение на май, когато също на месечна база набъбна с 1,5 на 100. Българската промишлена продукция обаче се е свила с 9,3 на 100 през юни, отнесено към същия месец на 2022 година, регистрира в това време Евростат. Това въпреки всичко съставлява закъснение на низходящия ход на родното промишлено произвеждане, защото през май и април то спадна надлежно с 11,3 на 100 и 12,7 на 100. Сред страните от Европейски Съюз през юни по-голямо годишно понижение на промишленото произвеждане е отчела единствено Естония (- 12,7 на сто).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР