Икономическият ръст на Европейския съюз (ЕС) ще се забави, а

...
Икономическият ръст на Европейския съюз (ЕС) ще се забави, а
Коментари Харесай

Брюксел очаква по-слаб ръст и по-висока инфлация в ЕС заради войната в Украйна

Икономическият растеж на Европейския съюз (ЕС) ще се забави, а инфлацията ще се усили вследствие на съветската инвазия в Украйна. Това чака Европейската комисия в своята прогноза за стопанската система на блока, показана в понеделник. Нахлуването на Русия в прилежащата страна слага Европейски Съюз на ново тестване в миг, когато континентът се възвръща от пандемията от ковид. Войната оказа спомагателен напън върху веригите на доставки, усили несигурността и цените на стоките. В резултат на въздействието на тези фактори Европейската комисия (ЕК) намали доста вероятностите за напредък на Европейски Съюз и усили тези за инфлацията. Все отново позитивно влияние оказват повторното отваряне на стопанските системи след блокадите поради омикрон разновидността на вируса и сериозната поддръжка за бизнеса от държавните управления.

В първата прогноза след началото на войната в Украйна Европейска комисия планува Брутният вътрешен продукт и в Европейски Съюз, и в еврозоната през тази година да бъде 2.7% и 2.3% през 2023 година Предвижданията от февруари бяха за повишаване надлежно от 4% и 2.7% (2.8% за ЕС).

Пролетната прогноза на Европейска комисия залага на растеж от 2.1% на българската стопанска система вместо 4.1%. Значително са нараснали упованията за инфлация - 11.9% вместо заложените в есенната прогноза 2.9%.
Реклама Енергийният удар
Основният удар за Макар че те към този момент се бяха усили доста вследствие на възобновяване от пандемията, несигурността поради войната форсира растежа им. Същото важи за храни и други съществени артикули и услуги, което води до понижаване на покупателната дарба на семействата. Предизвиканите от съветската инвазия разстройства в логистиката и веригата за доставки, както и възходящите разноски за необятен набор от първични материали водят до разстройства в международната търговия. Допълнително въздействие върху производството оказват и фрапантните ограничения за ограничение на COVID-19, които към момента се ползват в елементи от Китай.
Рекордна инфлация
Цените на силата доведоха инфлацията до рекордно високи равнища както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната. Базовата инфлация в еврозоната се увеличи до 7.5% през април, което е най-високото равнище в историята на валутния съюз. Брюксел в този момент чака инфлацията в еврозоната да нарасне до 6.1% през 2022 година, преди да спадне до 2.7% през 2023 година Това е доста повишаване от предходните упования на Европейска комисия за 3.5%. Още по-високи са предвижданията за индикатора за целия Европейски Съюз.

Въпреки разноските за ограничения за намаляване на въздействието на високите цени на силата и за поддръжка на бежанците от Украйна, общият бюджетният недостиг в Европейски Съюз ще намалее в допълнение през тази и идната година, тъй като стратегиите против коронавирус стопират. От 4.7% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година се чака дефицитът в Европейски Съюз да падне до 3.6% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и 2.5% следващата година.
Несигурността и рисковете зависят от развиването на войната
Рисковете за новата са мощно подвластни от развиването на войната и изключително от нейното влияние върху енергийните пазари.
Реклама
" Преобладаващият негативен фактор е скокът на цените на силата, който води до рекордно високи равнища на инфлацията и натоварва европейските предприятия и семейства ", споделя в известието на Европейска комисия заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис. Като добавя, че несигурността и рисковете за вероятностите ще останат високи, до момента в който съветската експанзия продължава.

Поради високата неустановеност, базовата прогноза е съпроводена с разбор, който симулира въздействието на по-високите цени на енергийните първични материали, както и на внезапното понижаване на доставките на газ от Русия. В по-тежкия сюжет, темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт биха били към 2.5 и 1 прочие пункта под прогнозното базово равнище надлежно през 2022 година и 2023 година, до момента в който инфлацията ще се усили с 3 прочие пункта през 2022 година и с повече от 1 през 2023 година

Освен проблемите с енергийните доставки, по-лоши от предстоящите разстройства във веригата на доставки и продължаващ растеж на цените може да окаже спомагателен напън за понижаване на растежа.
Възход на пазара на трудаПрез 2021 година в стопанската система на Европейски Съюз са основани над 5.2 млн. работни места, а броят на безработните понижава с близо 1.8 млн. Нивото на безработица в края на предходната година падна под предходните рекордно ниски равнища. Брюксел чака изискванията на пазара на труда да се подобрят в допълнение. Заетостта в Европейски Съюз се планува да нарасне с 1.2 прочие пункта тази година, макар че този годишен ритъм на напредък е подтикван от мощната инерция във втората половина на предходната година. Хората, които бягат от войната в Украйна към Европейски Съюз, се чака последователно да стартират работа, като резултатите от това ще се усетят идната година. Прогнозата е, че безработица ще намалее още - до 6.7% тази година и 6.5% през 2023 година в Европейски Съюз и надлежно до 7.3% и 7% в еврозоната. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Право 1 Право 2 Транспорт 3 Служебна графа за STORiO 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР