Икономическият анализатор смята, че догодина и по-догодина ще са още

...
Икономическият анализатор смята, че догодина и по-догодина ще са още
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Европа има тежък пробив в енергийната сигурност и навлиза мощно в дизелова и газова криза

Икономическият анализатор счита, че следващата година и по-догодина ще са още по-големите драми за газовите количества

" Европа има тежък пробив в енергийната сигурност и навлиза мощно в дизелова и газова рецесия (60 % от дизеловото гориво идва от Русия, като доближава през рафинериите и до Източния бряг в САЩ). Припомням, че ние както и унгарците бяхме изключение от наказания за суровия съветски нефт. Сега със прекъсването на доставките като съветски отговор за въвеждащите тавана неизбежно ние незабавно би трябвало да си подсигурим количества - топлота, превоз, промишленост, безусловно всичко е засегнато…

Съединени американски щати понижават количества на природен газ на пазарите, а Европа направи тежък неуспех на енергийната дипломация - извинете, само че тия заигравки с Катар са меко казано безотговорни. Не Катар е отговорен, че европейските тимове бяха подигравка горките на международното - други са причините…

Догодина и по-догодина ще са драмите още по-големи за газовите количества - Международната организацията за енергетика предизвести за 30 милиарда недостиг на Стария континент - към този момент няма свободни размери, обикновена аритметика.

Важно е да парираме доколкото можем нездравословната и рискова скица за търговия с въглеродни квоти - от скоро тя ще обгръща превоз, отопление и изстудяване на здания. А това ще пробие така и така изтънелия джоб на българските жители!

Темата еврозона към този момент не зависи от нас. Ние би трябвало да гледаме какво зависи от нас - а то е, че задлъжняваме като обезумели и доходността ни е като на двойкар на пазарите - голяма рискова и инфлационна награда имаме, плюс два пъти по-висока инфлация от отличниците в еврозоната. Тоест ние към този момент сме тотално на милостта на почитателите на политическото разширения на валутния съюз и се сблъскваме с германци и нидерландци, които не желаят да заплащат като за Гърция. Стабилни финанси и възходящ енергиен потенциал са рецептите за благоденствие, не просто участието където и да било единствено по себе си.

Проблемът е, че бордът към този момент не е белезници за задлъжняването - трупаме по 15 милиарда дълг годишно през идващите няколко години, а безотговорното задлъжняване минира стабилността на валутната котва, застрашавайки необмислено спестяванията на българите. Ключов финансов риск пред България.

Трябва да си опичаме акъла, тъй като никой няма да ни пожали… "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР