Икономическите спадове обикновено са ужасни за бедните хора, лоши за

...
Икономическите спадове обикновено са ужасни за бедните хора, лоши за
Коментари Харесай

Готови за “ричцесия” - защо по-заможните може да пострадат повече

Икономическите спадове нормално са ужасни за бедните хора, неприятни за междинната класа и стеснение за богатите.    Ако стопанската система навлезе в криза през 2023 година обаче, или пък я избегне на косъм, може би заможните ще понесат по-голям удар от нормално, разяснява Wall Street Journal.  Наречете го “richcession ”, написа изданието.   Освен дребен брой аскети, никой не обича да бъде безпаричен. Да живееш без никакви или с минимални спестявания е непрекъснат източник на стрес, изключително при проблеми със здравето или пък загуба на работата.    За доста от по-бедните хора обаче интервалът след Covid рецесията беше малко по-лесен във финансово отношение от годините, които я предшестваха, написа WSJ, имайки поради държавните помощи в Съединени американски щати, които помогнаха на доста американци да преодолеят ранните стадии на пандемията, а в този момент мощният пазар на труда им обезпечава покачвания на заплатите, които понижават удара на инфлацията.    Данните на Федералния запас демонстрират, че чистата облага на семействата с най-ниски приходи в Съединени американски щати е била с 42% по-висока през третото тримесечие на 2022 година спрямо края на 2019 година, и със 17% повече от края на 2021 г.    Анализ на Фед в Атланта на междинния годишен растеж на месечните заплати през 2022 година демонстрира скок от 7,4% към ноември на възнагражденията на служащите с най-ниски приходи. 

С значимото предизвестие (и с цел да не звучи напълно цинично - б.р.), че заплатите на хората с най-високи приходи стартират от доста по-високи бази, облагите на богатите са по-скромни, написа WSJ.  Нетната стойност на най-заможните семейства е с 22% по-висока през третото тримесечие на 2022 година, в сравнение с преди пандемията, и е намаляла със 7,1% от края на 2021 година – разследване от спада на фондовия пазар.    Заплатите също не са се нараснали толкоз доста, като данните на Фед в Атланта демонстрират, че междинният годишен растеж на месечните заплати на служащите с най-високи приходи е 4,8%.   Скорошните съкращения в софтуерния бранш, прочут с високите си хонорари, също засегнаха съществено служащите с по-високи приходи. Цитирани от WSJ документи демонстрират, че междинният чиновник в компанията майка на Фейсбук Meta Platforms е спечелил 295 785 $ през 2021 година, да вземем за пример, а този в Twitter - 232 626 $. Съкращенията в софтуерния бранш, където типичният служащ в действителност е по-ниско заплатен, като в Amazon да вземем за пример, значително са ориентирани към белите якички, написа още изданието.   Утехата за служащите с по-високи приходи, които са съкратени, е, че за тях би трябвало да е релативно по-лесно да намерят нова работа, в сравнение с за по-бедните хора, които губят работата си. Това е по този начин, тъй като професионалните умения на по-високо образованите нормално са по-предпочитани. И въпреки всичко те са изправени пред интервал на стягане на коланите и може да не им се заплаща толкоз добре на новите работни места, колкото на старите, отбелязва WSJ.

Междувременно, макар че съкращенията в огромните компании не престават, до момента те не са се отразили доста на общата статистика за заетостта в Съединени американски щати. Това частично се дължи на обстоятелството, че промишлености, които не са толкоз добре показани на фондовия пазар и които нормално наемат повече служащи с по-ниски и междинни приходи, към момента имат потребност от спомагателна работна ръка.    Заетостта в опазването на здравето и общественото подкрепяне да вземем за пример се възвърне до равнищата си отпреди пандемията едвам през септември 2022 година Това е категория работа, потребността от която, частично заради застаряването на популацията, набъбна даже когато общата безработица в Съединени американски щати се увеличи след финансовата рецесия от 2008 година За да се върне към наклонността си на напредък през десетилетието, предхождащо пандемията обаче, секторът ще би трябвало да добави към 1,1 милиона работни места.   През ноември в бранша на туризма и хотелиерството е имало 980 000 заети по-малко от равнището през февруари 2020 година, добавя WSJ.   Тази потребност от служащи – изключително откакто от ден на ден американци се възползват от услуги като хранене на открито и другии развлечения – е част от повода, заради която доста анализатори не считат, че пазарът на труда ще претърпи сериозен удар.    Това слага по-бедните американци в по-добра позиция от нормално. Не единствено, че техните финанси са в относително положително положение - за тях рискът да изгубят работата си е по-малък, показва WSJ. И в случай че има криза, стопанската система може да се окаже в доста по-равностойно състояние, когато стартира да се възвръща.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР