Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат

...
Икономическите ползи от влизането на България в Шенген ще бъдат
Коментари Харесай

Какво се задава? Прогноза на Хампарцумян

Икономическите изгоди от влизането на България в Шенген ще бъдат директни и незабавни за хората, които имат бизнеси свързани с търговията и износа. Това сподели икономистът Левон Хампарцумян в предаването на bTV " Лице в лице ".

„ Когато споделям сложни дни, не очаквайте купони и хиперинфлация. Просто немската стопанска система се забавя. Това е най-важният ни стопански сътрудник, вероятно това би се отразило на България и на резултатите на компаниите, които търгуват с немски компании “, сподели икономистът.
-->
По негови думи България е предходна през интервала след COVID-19 и шока от войната в Украйна по-добре в сравнение с се е очаквало. „ Инфлацията нарастваше внезапно. Разбира се, търговците като чуят нещо такова, подвигат внезапно цените. Някои неща за сезонни. Най-вероятно краставиците в България отново ще станат 6-7 лева за кг “, сподели той и добави, че инфлацията ще остане едноцифрена, само че ще продължи да бъде по-висока с години.

По негови думи същинска причина за повдигането на цените е неверна енергийна политика на Европейски Съюз, обвързвана със Зелената договорка и несъответствия по нейното осъществяване, като да вземем за пример неналичието на инфраструктурна опция за ограничаване на старите коли.

Търси се един баланс да се усилят лихвите, с цел да се потисне инфлацията, само че това не би трябвало да се случва внезапно, тъй като хората и страните с заеми ще изпитат усложнение. „ Това, което можем да чакаме е по-високи лихви за по-дълъг интервал “, разяснява икономистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР