Икономически експерти от целия свят очакват нивата на инфлацията да

...
Икономически експерти от целия свят очакват нивата на инфлацията да
Коментари Харесай

Според експерти, инфлацията ще се забавя, но ще остане висока в глобален мащаб

Икономически специалисти от целия свят чакат равнищата на инфлацията да спаднат през идните години. Това сочат резултатите от тримесечно изследване, извършено от немския институт " Ифо " (ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика.

Според изследването инфлацията в международен мащаб ще доближи 6,2 % през тази година, 5,2 % следващата година и 4,5 % през 2026 година, показва " Ифо ".

Икономистите, взели участие в анкетата, предвиждат, че годишната инфлация в България през тази година ще доближи сред 8 и 10 %. За Германия прогнозите са за инфлация в размер на сред 4 и 6 % през 2023 година, за САЩ  - 4,2 %, а за Англия - 6,5 %. 

" Експертите към момента чакат инфлацията да остане висока, само че прогнозите им са за доста по-ниски равнища спрямо изследването, извършено през предходното тримесечие ", отбелязва анализаторът от " Ифо " Никлас Потрафке. 

Инфлационните упования за 2023 година са доста под междинното равнище за света във връзка с района на Западна Европа (4,6 %, спад от 0,3 процентни пункта по отношение на предходното проучване) и на района на Северна Америка (4,1 %, спад от 0,4 процентни пункта по отношение на предходното проучване).

Сред районите, за които се чакат изключително високи инфлационни нива, са Южна Америка (20,5 процента) и огромни региони от Африка. Проучването е извършено в края на септември и началото на октомври измежду 1541 участници от 128 страни.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР