Икономическата война между САЩ и Китай, която започна през 2018

...
Икономическата война между САЩ и Китай, която започна през 2018
Коментари Харесай

Виетнамското чудо

Икономическата война сред Съединени американски щати и Китай, която стартира през 2018 година, разреши на нови играчи да напреднат доста в конкуренцията за привличане на капитали и вложения, надлежно да форсират развиването на домашните си стопански системи. Добър образец е Виетнам, който преди към 30 години се нареждаше измежду най-бедните страни в света, а през днешния ден е определян като една от най-бързо разрастващите се стопански системи. Според някои анализатори към 2050 година страната даже ще се подреди измежду водещите стопански системи в света.

Правителството на социалистическата страна ще се стреми да гони напредък на Брутният вътрешен продукт сред 6,8% и 7% през тази година.

7-процентният напредък на Брутният вътрешен продукт

ще я подреди измежду 10-те най-бързо разрастващи се стопански системи в Азия, както счита Азиатската банка за развиване, и ще сложи страната пред Китай, за който се чака да има напредък на Брутният вътрешен продукт от към 6% през 2020 година

Виетнамското знамение не се случва, несъмнено, внезапно. То е артикул на продължителни стопански промени и старания на виетнамския народ за възобновяване на политическата, икономическата и националната целокупност на страната след опустошителните опустошения от Виетнамската война против Съединени американски щати. Първият камък в основата на бъдещата икономическа конструкция е подложен с промяната " До Мъй " или " Обновление ", началото на която е обещано през декември 1986 година на VI Национален конгрес на Виетнамската компартия (ВКП). Програмата " До Мъй " се появява във време, когато Виетнам е изправен пред икономическа рецесия, вследствие на която инфлацията в страната надвишава 700%, има сериозен дефицит на първични материали и потребителски артикули, беднотия, промишлена застоялост и възходящ външен дълг. Виетнам е комунистическа страна през Студената война и надлежно реализирането на търговски връзки със Запада е съвсем невероятно, защото Съединени американски щати постановат ембарго.

Новата промяна подтиква забележителни предприемачески характерности в икономическото мислене на тогавашния политически хайлайф. Старомодната централно-планова стопанска система е сменена от социалистически пазарен механизъм, който предизвиква концепцията за многосекторна стопанска система, политика на отворени порти към интернационална търговия и вложения и приети права на частна благосъстоятелност. През 1987 година е признат Закон за задграничните вложения, който разрешава в страната да се влеят директни задгранични вложения. Виетнам бързо се трансформира в най-големия адресат на директни задгранични вложения измежду разрастващите се страни и стопанските системи в преход поради макроикономическата стабилизация вследствие на курса " До Мъй ", а също поради упованията на вложителите за продължение на промените и подобренията в общия капиталов климат.

Стъпка по стъпка страната се отърсва от сянката на недоимъка и безизходицата. През 1989 година тя става третият максимален експортьор на ориз в света след Китай и Съединени американски щати, откакто единствено няколко години по-рано е страдала от продължителен дефицит на храни. 90-те години са време на дипломатическа стабилизация и нормализиране на комерсиалните връзки със Съединени американски щати, което има значимо значение за последващия удобен резултат върху стопанската система на Виетнам. Международната интеграция на страната се уголемява и посредством присъединяване й в организации като АСЕАН (1995 г.), АТИС (1998 г.), СТО (2007 г.), Транстихоокеанското партньорство (2016 г.). През 2019 година влезе в действие и подписаното съглашение за свободна търговия сред Виетнам и Европейски Съюз. Кумулативният резултат от всички тези съглашения е последователното понижаване на цените, наложени както върху вноса, по този начин и за износа за и от Виетнам.

Според анализатори от Световната банка икономическият напредък на Виетнам може да се изясни с три съществени фактора:

- либерализацията на търговията е призната с огромно желание;

- отварянето на страната се добавя с вътрешните промени посредством дерегулация и понижаване на разноските за правене на бизнес;

- сериозна инвестиция в човешки капитал, най-вече посредством обществени вложения. "

Въоръжен с нужната инфраструктура и с настоящи пазарни политики, Виетнам се трансформира в център за задгранични вложения и произвеждане в Югоизточна Азия. Големите компании за електроника като Samsung, LG, Olympus и Pioneer стартират да отварят магазини в страната. До 2017 година Виетнам е

най-големият експортьор на облекла в района

и най-големият експортьор на електроника след Сингапур. Много от най-големите марки обувки в света - Nike, Adidas и Puma и други имат заводи в страната. Всъщност тя е четвъртият по величина производител на обувки в света. Виетнам, сходно на други страни в Югоизточна Азия, се стреми към огромни индустриални промишлености, които основават огромен брой работни места и носят големи суми капитал в страната. След като в Китай и Индия икономическото състояние се усъвършенства и заплатите се усилиха, ползата на задграничните вложители се обръща от ден на ден към Виетнам и Бангладеш, където работната ръка е евтина.

Предприемаческият дух в страната в действителност кипи. Магазините са претъпкани със стока, пазарите с пресни плодове и зеленчуци, месо, риба. Виетнам е вторият максимален експортьор на кафе в света след Бразилия. Изумително е какъв брой доста храна има тук. Климатът благоприятства развиването на селското стопанство, главно в северните елементи на страната. В региона на Фо Ня има голям брой дребни стопанства. Земята там към момента се обработва с плуг. Когато поръчаш в някое от дребните ресторантчета в градчето, можеш да наблюдаваш с любознание по какъв начин някой от личния състав (бизнесът нормално е семеен) тича да вземе пресните яйца от курника и топлият самун от хлебаря.

Връзката на индивида с природата е поразителна

В Хой Ан, да вземем за пример, могат да се намерят кожени произведения високо качество, продукция от вълна и коприна. Изделията от памук също не отстъпват по качество и по автентичност на направата. Интересен факт, който научих на локална почва е, че към Да Нанг има интензивно жилищно строителство. Сградите са съвременни и първокласни, а цените на жилищата са много високи. Много китайци влагат в региона и купуват жилища. Виетнамец доста мъчно би могъл да си закупи жилище там.

Колкото по на юг слизаш, толкоз повече картината се трансформира. Докато на север хората са по-топли и гостоприемни, а цените са доста по-ниски, на юг е друго - стремежът към облага е главният мотор в всекидневието на хората. Разликата е осезаема и незабавно се вижда. Пристигайки в Хо Ши Мин незабавно се усеща по-високия стандарт на живот. Неслучайно градът е икономическата столица на страната. Бизнесът главно е концентриран тук. Корпорациите постепенно се наместват във Виетнам, защото той става все по-апетитна хапка. Ако преди привлекателни за аутсорсинг фирмите са били Индия и Китай, през днешния ден от ден на ден огромни интернационалните компании отварят порти в Хо Ши Мин. Бих споделила, че последствията от индустриализацията и модернизацията на страната се усещат най-силно тук. Усеща се и особеното отношение на виетнамците от север към виетнамците от юг - цените за тях са по-високи, като за задгранични туристи.

Дигитализирането на света не пропуща и тази азиатска страна - всеки втори има смарт телефон, а интернетът е с доста високо качество и скорост и е наличен на всички места.

Все отново бързата индустриализация и урбанизация доведоха до доста екологични проблеми във Виетнам. Значителните провокации за околната среда са обезлесяването и ерозията на почвата, замърсяването на водите и несъразмерния лов на риба, замърсяването на подземните води, загубата на биоразнообразие, замърсяването на въздуха, проблемите с твърдите боклуци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР