Икономическата ситуация в страната е благоприятна за развиването на млади

...
Икономическата ситуация в страната е благоприятна за развиването на млади
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: Помагаме за растежа на тези, които искат да успяват

Икономическата обстановка в страната е удобна за развиването на млади компании и бизнеси. Това обаче важи единствено за предприятията, които имат добър начален капитал, останалите би трябвало да търсят в допълнение финансиране. За страдание, банките в България не отпускат заеми на дребни компании, които занапред са стартирали и са без кредитна история. Тези заеми са прекомерно рискови и комерсиалните банки не могат да им дадат желаните средства без поръчител. Българската банка за развиване пък цели да подкрепи тъкмо такива предприятия и основава свое сдружение, което да бъде поръчител на младите бизнеси в гореописаната обстановка. Това сдружение се назовава Национален гаранционен фонд и е основано през 2008 година Оттогава до през днешния ден ББР и Стоян Мавродиев, в ролята си на изпълнителен шеф от 2017 година, са помогнали на стотици компании да получат нужните им средства, с цел да стартират активност на българския пазар. Ще Ви разкажем за някои от тези компании и по какъв начин се е развил бизнесът им с помощта на това финансиране.

Предприятието за зърнени храни в Пловдив

В България има доста издигнати заводи, които не се употребяват за нищо или не се употребяват с цялостния си потенциал, тъй като обновяването и осъвременяването им ще глътне доста разноски и време. На една такава фабрика в Пловдив обаче ѝ вдъхват нов живот. Това го прави компанията „ Агромил България “, която кандидатства по една от европейските стратегии за повсеместен ремонт и ободряване. За страдание обаче, с цел да изградят фабрика за пшеница и ориз, която да дава отговор на всички модерни условия за произвеждане, им би трябвало и в допълнение финансиране. ББР и Националният гаранционен фонд застават зад тила на компанията и подсигуряват част от заема им. Така през днешния ден фабриката освен че действа, ами и се уголемява с машини за обработка на арпа. А районът се гордее с огромна фабрика и нови работни места.

Свежи зеленчуци за всички благодарение на Националния гаранционен фонд

Държавен фонд Земеделие съфинансира план за обработка на свежи зеленчуци в размер на 4 млн.лв. Цялата инвестиция обаче е двойно повече. Националният гаранционен фонд подсигурява за плана оптималната сума, под която може да си сложи подписа - 3 млн. лева Проектът е извънредно забавен, обработват се зеленчуци по метод, по който остават свежи, макар превозването им на километри разстояние. Не минават през консервиране или заледяване. Това значи, че всички потребни и здравословни субстанции вътре в тях се резервират на 100%. Сами се досещате, че през днешния ден компанията, благосъстоятелност на Георги Милев, процъфтява. Това дружество е образец за екологично ориентиран бизнес. Използва фотоволтаични системи за електрическа енергия, има и пречиствателна станция. Такива би трябвало да са всички модерни предприятия. Всеки бизнес би трябвало да влага в екологични нововъведения. Компанията на Георги Милев даже е построила развой, при който от биологичните  боклуци от производството се добива метан.

От дребен магазин за риба до завод за преправка

Всеки е почнал отнякъде да гради личния си бизнес. Александър Спасов в началото има напълно малко помещение в столицата, където предлага риба и рибни артикули, замразени и пресни. Отнема му повече от 10 години да развие бизнеса си, само че в последна сметка кандидатства за " Развитие на бранш Рибарство ". Нужен му е банков заем от 1,6 млн. лева, като ББР подсигурява 800 хиляди лева от тях. Какъв е резултатът от това финансиране? За малко повече от половин година Александър Спасов построява завод с хладилно помещение и съумява да наеме личен състав. Така освен че развива бизнес концепцията си, ами отваря и работни места. Това на процедура значи, че способства за Брутният вътрешен продукт на страната и намаляването на безработицата. Към днешна дата компанията изнася част от продукцията си за Белгия и Гърция. Целите, към които се стреми, са да навлезе на още външни пазари и да затвърди позициите си на българския. Затвърждаването на родния пазар има намерение да направи с мрежа от фирмени магазини.  ББР „ Факторинг “ е особено основано сдружение от Стоян Мавродиев и ББР за насърчаване и поощряване на предприятия, с цел да уголемяват търговията си отвън България. По този метод се раздвижва българската стопанска система и се внасят средства в страната. Целта на сдружението е да даде финансиране на компаниите, които по-лесно да се внедрят на непознатите пазари.

Гарантиране на заем за съоръжение от ББР

Българската банка за развиване поддържа и чужденци, които са решили да развиват бизнеса си в България. Такъв е и казусът на Еро Фабрицио Фрески, който отглежда домати на 30,000 дка земя. Той кандидатства за план, посредством който да получи дотации за съоръжение. Само по този метод могат да се обработят толкоз доста декари земеделска повърхност. Банките обаче не му оферират преференциални условия, те могат да му провиснал единствено 50% от желаната сума. С толкоз малко пари той няма по какъв начин да осъвремени оборудването си.  След като се намесва Националният гаранционен фонд, който му подсигурява 80% от желаната сума, банката му отпуска заем без проблем и дори с по-ниска рента. След приемане на финансирането той подрежда бизнеса си с съоръжение, което му икономисва големи разноски и забързва процеса на събиране на реколтата. Снабдява се с пръскачки, които са със специфичен програмен продукт и оперират независимо, както и с машина за събиране на доматите. Тази машина е със специфична функционалност да сортира доматите по качество, което разрешава елементарно разпределение на стоката по-късно. Самото събиране е доста бързо и машината може да събере до 40 тона за 60 мин. Това значи по-бързо послание на вложените средства. Благодарение на модерното съоръжение, иновационната техника, полученото финансиране и не на последното място, гаранцията получена от ББР, Еро Фрески е един от най-големите производители на домати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР