Икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,Китай, ЮАР), както е известно,

...
Икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,Китай, ЮАР), както е известно,
Коментари Харесай

Една страна от БРИКС не иска организацията да се разширява - причината

Икономическата организация БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,Китай, ЮАР), както е известно, към този момент провокира огромен интерес у редица страни - по неофицилни данни, към 20 страни към този момент публично са подали заявки за участие или са оповестили, че имат желание да го създадат в скоро време. Една от страните основателки на организацията - Бразилия, обаче е главният съперник на разширението на БРИКС. Това заяви Reuters, базирайки се на трима неназовани представители на бразилското държавно управление.

Според тях, Бразилия се тормози от загубата на доверие в алианса, в случай че други страни бъдат позволени в него.

" Разширяването може да трансформира блока в нещо друго. Позицията на Бразилия беше за групово доближаване и опазване на нашето пространство в група от значими страни ", цитира Reuters един от държавните представители.

Според източниците на организацията, по време на срещата на БРИКС през август бразилското държавно управление ще твърди, че всяко разширение би трябвало да бъде последователно, да поддържа районен баланс и да резервира водещата роля на петте непрекъснати членки на организацията. Един от формалните лица прибавя, че новите членове могат да бъдат признати като страни сътрудници, участващи в срещите " на върха ", без да стават пълноправни членове, както в други интернационалните организации.
 Бангладеш публично подаде заявление за присъединение към БРИКС
Осмата по население страна в света публично подаде заявление за присъединение към БРИКС

Очаква се то да бъде прегледано през август

В същото време, различен източник от държавното управление прибавя, че по отношение на участието на нови страни " в един миг Бразилия ще би трябвало да отстъпи, тъй като ние сме реалисти, не е в природата ни да блокираме нещо. Но това няма да е добре за нас ".

По думите на Оливър Стюнкел, доцент по интернационалните връзки в бразилската фондация Getúlio Vargas, до момента Бразилия е била в комфортна позиция, позволявайки на Индия да поеме водеща роля в съпротивата против разширението на организацията, обаче в последно време Индия наподобява е смекчила съпротивата си.

По мнението на Стюнкел, Индонезия е мощен претендент за присъединение към БРИКС, като се има поради нейната районна мощност, възходящата роля в международната стопанска система и неналичието на интернационалните несъгласия. Докато възможното включване на Иран, Венецуела или Саудитска Арабия може да промени динамичността на групата и да затрудни запазването на въздействие на Бразилия.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация, Дмитрий Песков разяснява, че в границите на БРИКС има " нюанси " по въпроса за разширението на организацията, които ще бъдат разисквани по време на срещата " на върха ".
 Банката на БРИКС, ръководена от Дилма Русеф, няма да финансира планове в Русия
Банката на БРИКС, ръководена от Дилма Русеф, няма да финансира планове в Русия

Банката съблюдава глобите по отношение на Русия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР