Икономическата комисия не успя да даде зелена светлина на закона

...
Икономическата комисия не успя да даде зелена светлина на закона
Коментари Харесай

Законопроектът на Нинова за колекторите заседна в комисия


Икономическата комисия не съумя да даде зелена светлина на закона за колекторите, препоръчан от Корнелия Нинова . Дебат имаше, само че в следствие кворумът падна.

По думите й законопроектът е обсъждан от години, законът е писан три месеца. Става въпрос за огромен дял на сив бранш с българската стопанска система, изясни Корнелия Нинова. За депутатите имало и отчет на ДАНС за колекторските компании, който те трябвало да прочетат в секретна секция на Народното събрание. Докладът, по думите й, бил впечатляващ. Между 3,7-4 милиарда лв. се въртят с оборот от колекторите. Хората страдали от арогантността и репресиите на събирачите на задължения, а на това би трябвало да се постави край, акцентира Нинова. Със закона се вкарва указател на компаниите, които могат да правят тази активност. Ще има специфични условия към тези компании. Предвидени са текстове, които пазят потребителя . Няма да се уронва престижът на длъжника. Предвидени са санкции за нарушителите.
 Омбудсманът редактира плана на Нинова за колекторите
Омбудсманът редактира плана на Нинова за колекторите

Да се забрани отговорностите за комунални и битови услуги да се трансферират на компании

Мая Манолова, която присъстваше на съвещанието, също реши да вземе думата, само че Корнелия Нинова излезе от залата. Припомняме, че водачът на " Изправи се.БГ ".

Тя счита, че е нужен в действителност закон, който да регламентира активността на колекторските компании, а импортираният план е лобистки в интерес на банките и на колекторските компании. 44% от събраните задължения от колекторските компании са към банки, а с плана действително ще бъде легализирана и узаконена активността на колекторите. Предложенията на Нинова нямало да защитят хората и тормозът над жителите няма да бъде изключен, безапелационна бе Манолова.
 Нов закон за колекторските компании - без тормоз и афиши за длъжниците
Нов закон за колекторските компании - без тормоз и афиши за длъжниците

Законът потегля към Народното събрание и се чака да бъде утвърден

Потребителски организации също считат, че е необходим подобен закон, само че не и във типа, който го предлага Корнелия Нинова.

Кого са почерпили колекторите, попита Емил Георгиев от Българска социалистическа партия, който не е член на комисията, само че пристигна да отбрани закона.

По думите му сред първо и второ четене има задоволително време да се създадат нужните промени.
 Корнелия Нинова се захвана с колекторите
Корнелия Нинова се захвана с колекторите

Свиква експертен съвет на ръководещата коалиция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР