Икономическата дейност в еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през

...
Икономическата дейност в еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през
Коментари Харесай

Икономическата дейност в еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през 2023 г.

Икономическата активност в еврозоната евентуално ще навлезе в криза през 2023 година на фона на проточващата се война в Украйна, обявиха през днешния ден двама високопоставени представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), представени от Франс прес.

" Перспективите за напредък са главно насочени към спад най-много поради икономическите последствия от войната в Украйна ", съобщи президентката на ЕЦБ Кристин Лагард в тирада пред Международния паричен и финансов комитет (МПФК - IMFC), политическият орган на Международния валутен фонд (МВФ).

Макар и някогашната шефка на МВФ да не загатва думата криза, тя акцентира, че " вероятностите са се помрачили " от това лято поради " нарасналата инфлация ", която е достигнала 10 на 100 в еврозоната през септември.

" По-малкото въздействие на повторното отваряне след коронавирус рецесията, отслабването на международното търсене и спадналото доверие също имат значение ", добави тя.

Тези фактори могат да доведат до " доста закъснение на растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) в еврозоната през втората половина на 2022 година и при започване на 2023 година ", съгласно Лагард.

Въпреки това стопанската система към този момент е подкрепена от насъбраните спестявания от семействата , постоянния трудов пазар и бюджетната поддръжка, в това число европейския проект за възобновяване, акцентира президентката на франкфуртската институция.

ЕЦБ показа през септември няколко хипотези за растежа в еврозоната през 2023 година и " това, което считаме за сюжет с низходяща серпантина се приближава до главния ни сюжет ", съобщи в изявление за литовския вестник " Версло Жиниос " вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

При низходящия сюжет Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие с близо 1 на 100 идната година, а при главния сюжет се залага на 0,9 на 100.
Разликата е в " развиването на обстановката с енергийните доставки от Русия ", посочи Луис де Гиндос.

Преди рецесията да стане факт, ЕЦБ стартира през юли да стяга доста внезапно лихвите,тъй като " обсесията " й е да докара нивото на инфлацията до целевите 2 на 100.

На идното съвещание на Управителния съвет на институцията на 27 октомври може да бъде взето решение за ново покачване от 0,75 пункта на главната рента, както стана през септември. Това се показва в изказвания на банкери от еврозоната и наблюдаващи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР