Икономическа полиция-Пловдив е разбила схема за милиони на 62-годишна бивша

...
Икономическа полиция-Пловдив е разбила схема за милиони на 62-годишна бивша
Коментари Харесай

Бивша държавна служителка източила 3 млн. от НОИ

Икономическа полиция-Пловдив е разрушила скица за милиони на 62-годишна някогашна служителка на Национален осигурителен институт.

Тя напуснала осигурителния институт през 2009 година, с цел да стартира частна процедура като шеф на пловдивска компания, занимаваща се с пенсионни услуги. Жената се занимавала с консултантска активност и комплектовала нужните документи за взимане на пенсия от жителите. Хората, на които не достигал застрахователен стаж, давали пари на дамата, за тъй наречените заплащане за стаж за придобиване на нужния за взимане на пенсия. Парите обаче дамата задържала за себе си и съставяла неистинен документи по пример УП-30, представляващи уверение за застрахователен (трудов) стаж към банкрутирали компании или такива, които не водят списък за чиновниците си.

Със схемата дамата е ощетила Национален осигурителен институт с над 3 милиона лв., предава Trafficnews.bg. За момента е открито, че ощетените лица, доверили се на измамниците, са 18. Те давали суми на дамата в размер сред 3000 и 16 хиляди лв..

Жената, нейната щерка, която и пособия със сформиране на неистинските документи, и мъжът, с който тя живее на фамилни начала, са задържани през вчерашния ден /02.12.2019 година/. На тримата са повдигнати обвинявания за машинация в изключително огромни размери, както и за сформиране на неистинен документи.

" Прекратихме едно невиждано източване на фондовете поради непозволено отпусканите пенсии на тези лица. Щетата на този е стадий е над 3 милиона лв. ", обявиха на взаимна конференция Чавдар Грошев, областен прокурор на гр. Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев, шеф на ОД на МВР-Пловдив и Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Арестуваната служителка, която е на 62 години, е почнала работа в НОИ-Пловдив в далечната 1985 година. Била е уволнена през 1992, само че съдът отменил заповедта. През 1994 дамата се върнала в институцията и напуснала по свое предпочитание през 2009 година. Днес стана ясно, че преди да си тръгне тя е откраднала досиета на 269 души. Тези преписки са открити в мазето ѝ, като след проверка в НОИ-Пловдив, неналичието им е станала ясна. Така няма документи, които да засекат действителната осигурителните история на тези жители.

Измамата е осъществявана по линия на тъй наречените заплатен стаж. Гражданите, които не са имали нужния застрахователен стаж за пенсия, са упълномощавали служителката и лицето, с което тя живее на фамилни начала, да го закупят от тяхно име при правене на всички документи са пенсия. Жената е взимала парите с ангажимента, че ще заплати недостигащия им стаж в Национална агенция за приходите, само че в това време ги е задържала за себе си. Към момента са известни 18 такива случая, т.е. присвоени средства на 18 души, които са на обща стойност към 125 000 лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР