“Икономедия с грантове за 8,3 млн. лв., Институтът на Хр.

...
“Икономедия с грантове за 8,3 млн. лв., Институтът на Хр.
Коментари Харесай

На кого налива милиони Америка за България

“Икономедия ” с грантове за 8,3 млн. лева, Институтът на Хр. Иванов - с 3,1 млн. лева
Пари в голям мащаб е наляла у нас фондация " Америка за България ". Събрахме нишките и видяхме потресаваща картина на мащабите, в които са вложени средства ". Това сподели пред БНР юрист Росен Рашков. В рамките на три месеца неговата адвокатска фирма е проучвала и анализирала активността на неправителствената организация от основаването й у нас до през днешния ден.

За 14 години фондацията е финансирала с огромни суми медии, правосъдна власт, обучение, в това число фондация, в която главните лица са с обучение по философия и те са щели да се борят с проведената престъпност, като провеждат образование на прокурори от профилираната прокуратура.

" Недопустимо е да се разрешава на непознати субекти да въздействат по подобен метод и в такива мащаби на българското общество ", безапелационен е Рашков.

8 310 510 лева грантове от “Америка за България ” е получила “Икономедия ” АД, която издава “Капитал ” и “Дневник ”. медиите на Иво Прокопиев, които имат искания, че са стожер на българската самостоятелна публицистика.

Адвокат Рашков заяви преди дни, че фондация “Инфо спейс ”, която, е съучастник на Стояна Георгиева в “Медиапул ”, е получила 3 443 739 лева Ние не знаем против какво са дадени парите, какъв е произходът им, какъв е планът, няма информация какво се дължи отсреща, добави юристът.

“Институтът за правни начинания ”, чийто началник бе Христо Иванов, е получил 3 130 000 лева

Срещу 810 000 лева Фондация “Риск екран ” е поела ангажимент да образова спецпрокуратурата, които по формулировка би трябвало да са безусловно самостоятелни. Справка демонстрира, че водещите фигури във фондацията са философи. “Антикорупционният фонд ”, който води целенасочена акция против прокуратурата и обвинител І 1 Иван Гешев, пък е получил грантове в размер на 2 331 000 лева

Фондация “Америка за България ” директно или индиректно е оказвала въздействие върху четири области - медии, правораздаване, избори, обучение, в които намесата е безусловно неприемлива. Тези сфери по формулировка следва да са изцяло самостоятелни за всяка една суверенна страна.

Цялостният разбор на активността на фондация “Америка за България ” и предоставените от нея финанси е в размер 358 страници

Проекти, свързани с медии, плануват отпущането на:

• 425 000 лв. в поддръжка на седмичника “Капитал ” и dnevnik.bg, квалифицирани като “пример за качествена публицистика и независимост на словото в България ”.

• 180 000 лв. в поддръжка на Gospodari.com - обществено ангажирана осведомителна и развлекателна видео платформа за наличие.

• 350 176 лв., в поддръжка на самостоятелната публицистика посредством фондация “Отец Паисий 36 ” - районна медия, която разгласява на своя главен информативен портал podtepeto.com вести, разбори и следствия от Пловдив и област.

• 1 199 990 лв., в поддръжка на Платформата за самостоятелна районна публицистика “За истината ”, за - разширение професионалната є мрежа в Северозападна България

• 1 122 260 лв., в поддръжка на самостоятелна публицистика за по-силна народна власт - Mediapool.bg (Фондация “InfoSpace ”)

• 60 000 лв. за стартирането на нова радиопрограма, озаглавена “Критично за медиите ” по радио “Дарик ”.

• 30 600 USD в поддръжка на Българска национална телевизия, за отразяването на изборите за президент в Съединени американски щати

• 26 500 USD, в поддръжка на БТВ, за отразяване на изборите за президент в Съединени американски щати

• 23 535 USD, в поддръжка на Българска национална телевизия, за отразяване на 59-те президентски избори в Съединени американски щати през 2020 година

• 20 070 USD, в поддръжка на БТВ, за отразяване на изборите за президент в Съединени американски щати през 2020 г.;

• 597 100 лв., в поддръжка на Асоциация на европейските публицисти - България

• 180 000 лв., в поддръжка на Глобал уеб ООД, за обогатяване с авторско видео наличие на платформата Gospodari.com.

• 15 000 лв., в поддръжка на Онлайн медия Въпреки.com

• 3 000 000 лв., в поддръжка на Икономедия АД, за разширение онлайн наличието на “Капитал ” и “Дневник ” и подсилване водещите им позиции в обективно отразяване на публичния живот.

• 1 152 600 лв., в поддръжка на Фондация “Инфо Спейс ” за свободни медии в отбрана на публичния интерес

• 176 280 лв., в поддръжка на Фондация “Редута. бг ” за обновяване на положителните практики в аналитичната публицистика

• 178 500 лв., в поддръжка на Медиатор - интерактивна платформа в поддръжка на самостоятелната публицистика, посредством Асоциация на европейските публицисти - България

• 102 800 лв., в поддръжка на Фондация “Офф Медия ”, издател на OFFNews.bg

• 120 150 лв., в поддръжка на Фондация “Офф Медия ”

• 163 340 лв., в поддръжка на Сдружение “Асоциация за свободни медии ” за самостоятелна районна проверяваща публицистика посредством blagoevgrad-news.com

• 1 360 820 лв., в поддръжка на Фондация “Инфо Спейс ” за самостоятелна публицистика посредством Медиапул

• 1 500 060 лв., в поддръжка на “Икономедиа ” АД за отбрана на качествената публицистика

Проекти, свързани с активността на правосъдната система:

• 1 184 760 лв., в поддръжка на стратегиите “Инициатива за транспарантни правосъдни назначения ” и “Мрежа на американските съдии за България, Фондация “Български институт за правни начинания ”

• 436 000 лв., в поддръжка на Съюз на съдиите в България;

• 880 190 лв., в поддръжка на Фондация “Български институт за правни начинания ” за ефикасна правосъдна система;

• 697 600 лв., в поддръжка на Български институт за правни начинания - “Инициатива за транспарантни правосъдни назначения ”

• 240 000 лв., в поддръжка на план “Специализираната прокуратура против проведената престъпност ” на Фондация “Риск Монитор ”

• 142 360 лв. в поддръжка на Индекс на промяна в прокуратурата; Български институт за правни начинания

Проекти, свързани с изборния развой, локалната власт, корупцията:

• “Прозрачност без граници ” - получено финансиране в размер на към 2 700 000 лв. от “Америка за България ”

• 75 000 лв., в поддръжка на Фондация “Институт за право и правораздаване ”

• 530 500 лв., в поддръжка на Сдружение “Институт за развиване на обществената среда ” за Граждански дейности за свободен и почтен изборен развой

• 1 358 013 лв., в поддръжка на Фондация “Антикорупционен фонд ” за Устойчивост на напъните за битка с корупцията посредством увеличение на публичното влияние на следствията и присъединяване на общността

• 973 123 лв., в поддръжка на Антикорупционен фонд

• 585 980 Лева, в поддръжка на Индекс за Местната система за почтеност;

Сдружение “Асоциация Прозрачност без граници ” - съгласно описанието корупционните опасности и антикорупционният потенциал се правят оценка по интернационална методология, създадена от Прозрачност без граници и приспособена за локалните условия и включва общинските препоръки, кметовете, локалната администрация, правосъдната власт, полицията, политическите партии, бизнеса, медиите и гражданското общество.

Сериозно усещане прави финансирането на плановете на Институт за интернационално обучение, а точно:

• 1 893 679 USD за Програма “Младите водачи на България ” - 2011 за интервала октомври 2010 - октомври 2012

• 2 416 000 USD за Програма “Младите водачи на България 2012-2013 за интервала септември 2011 - ноември 2013

• 1 593 500 USD за Програма “Младите водачи на България 2012-2013 ”, за интервала септември 2012 - април 2014

• 2 320 200 USD за Програма “Младите водачи на България ” 2013 - 2014, за интервала октомври 2013 - март 2015;

• 1 763 500 USD за Програма “Младите водачи на България ”, за интервала от декември 2014 - септември 2017;

• 2 136 850 USD за Програма “Младите водачи на България ”, за интервала февруари 2016 - февруари 2018

Фондация Америка за България излезе с позиция по случая. Тя гласи: " С оглед скорошни изявления, които се пробват да изкривят истината за Фондация “Америка за България ”, бихме желали да изясним обстоятелствата:

Фондация “Америка за България ” е самостоятелна, неправителствена и неполитическа американска фондация, която работи в партньорство с български организации за подсилване на частния бранш и демократичните институции в страната.

Фондация “Америка за България ” не финансира политици, политически партии, политическа активност или митинги.

Фондация “Америка за България ” не упражнява въздействие, нито насочва възгледите на наети специалисти, консултанти и организации, които финансира.

Фондация “Америка за България ” дава поддръжка за планове и организации от цялата страна посредством открита и налична за всички процедура за кандидатстване за финансиране, разказана на нашата уебстраница. Всички планови оферти би трябвало да дават отговор на целите в четирите ни области на работа: Бизнес, предприемачество и технологии; Културно-исторически и естествен туризъм; Добро обучение и работни умения; и Благоприятна бизнес среда.

Фондация “Америка за България ” предизвиква прозрачността и отчетността в активността на всяка една организация или социална персона. Поддържаме най-високите етични стандарти при ръководството и администрацията на нашите планове, както и персонална и професионална честност, бистрота и отчетност и чакаме същото от финансираните от нас организации и сътрудници.

Въпреки, че няма правно условие, Фондацията разгласява на интернет страницата си информация за всички планове и организации, които са получили планово финансиране от нас от основаването ни през 2009 година до през днешния ден.

Фондация “Америка за България ” също следва интернационално признатите практики да заплаща хонорар за предоставени експертни съвещания, разбори и участия в разнообразни конгреси. ".

В известието на фондацията няма нито ред за това, че финансира медийни планове, планове, свързани със правосъдната власт, както и такива с изборите в страната ни.

Фондация “Америка за България ” основана през 2008 година като основа за постоянни и дълготрайни американско-български връзки. Тя е правоприемник на активността на Българо-американския капиталов фонд, който е учреден от американското държавно управление чрез Американската организация за интернационално развиване за подкрепяне развиването на частния бранш в България. Фондът е основан през 1991 година от президента на Съединени американски щати - Джордж Х. У. Буш, и Конгреса на Съединени американски щати, по силата на американския Закон за подкрепяне на източноевропейските демокрации.

През 2002 година Франк Бауер, ръководител на Българо-американския капиталов фонд, е измежду учредителите на сдружението с нестопанска цел “Глобална България ”.

Негов координатор е Цветелина Бориславова, ръководител на СиБанк, а с изключение на Бауер и БАИФ в сдружението са Светослав Божилов - СИБанк, Красимир Гергов - рекламна организация “Крез ”, Венелина Гочева - в. “24 часа ”, Сашо Дончев - Овъргаз, Валентин Златев - Лукойл България, Иван Кръстев -Център за демократични тактики, Алън Парсънс -bТV, Стефан Попов - Фондация “Отворено общество ”, Иво Прокопиев - издател на в. “Капитал ” и в. “Дневник ”, Красен Станчев - Институт за пазарна стопанска система, Левон Хампарцумян - Булбанк, Огнян Шентов - Център за проучване на демокрацията.

В известие до медиите тогава се споделя, че “Глобална България ” е отворена общественост от персони, които имат вяра, че основният въпрос пред българите през днешния ден е какво можем и сме длъжни да спечелим в един световен свят на народна власт и пазарна стопанска система.

“Имаме самостоятелен Борд на шефовете. Това са самостоятелни мозъци от всички елементи на Съединените щати: публицисти, предприемачи. Те вземат решение. Нищо общо нямаме с външната политика на Съединени американски щати. Тук сме да създадем най-хубавото за България ”, споделя в изявление за Българска национална телевизия през 2015 година Гари Макдугъл, съпредседател на Борда на шефовете на фондация “Америка за България ”. Той назовава неуместно изказванието, че фондацията е дългата ръка на американската външна политика в България и че тя е провокира промяната на държавното управление през 2014 година подпомагайки няколко известни протестиращи.

Над 260 млн. $ е предоставила като финансова поддръжка на страната ни за 14 година Фондация “Америка за България ”. Това е сумата, която фондация “Америка за България ” е дала от 2009 година до момента, с цел да обгрижва българската народна власт. Това разгласи публично преди месец новият началник на “Америка за България ” Нанси Шилър, която регистрира активността до момента и начерта проектите за бъдещето. Общо с Българо-Американския Инвестиционен Фонд от 1992 година до през днешния ден са дадени над 400 милиона $ в България, регистрира още Шилър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР