Икария, разположен в Егейско море, е един от многото острови

...
Икария, разположен в Егейско море, е един от многото острови
Коментари Харесай

Столетниците на Икария: Благодарение на билков чай, разходки и приятели всеки трети достига поне до 90 г.

Икария, ситуиран в Егейско море, е един от многото острови на Гърция. Това, което го отличава, е какъв брой живеят жителите му. Известен като острова на дълголетието, всеки трети от неговите поданици доближава до 90, а равнищата на деменция и някои други хронични болести са доста ниски, съгласно уеб страницата на Blue Zones.

Островът е една от петте сини зони в света – райони, където хората живеят към десетилетие по-дълго от междинното за Съединени американски щати или Западна Европа.

В Икария хората боледуват по-рядко от рак, сърдечни болести и меланхолия, в сравнение с в Съединени американски щати, оповестява The Guardian.

Първата синя зона, Сардиния в Италия, беше разпозната от откривателите Джани Пес и Мишел Пулен, а концепцията беше построена от Дан Бютнер, който уточни още четири и изследва навиците и метода на живот на хората във всичките пет места в предишното 20 години.

Икария е дребен остров, ситуиран на към 30 благи от турския бряг, с население от към 8400 души.

Поради географското си местонахождение исторически е бил обект на нашествия от прилежащи народи, които съгласно Бютнер са принудили жителите му да живеят във вътрешността, което е довело до изолирана просвета, мощно вкоренена в фамилния живот.

Да останеш деен даже до 90-те години е всекидневно тук, както и да останеш полово деен до преклонна възраст.

Проучване в Икария от Атинския университет демонстрира, че 80% от мъжете на Икария на възраст сред 65 и 100 години към момента вършат секс

Икарийците следват средиземноморската диета, която се концентрира върху плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и лимитира месото, модифицираните храни и рафинираната захар.

Столетниците на острова нормално ядат доста картофи, фасул, зехтин и риба, съгласно Blue Zones.

Местните също по този начин пият козе мляко, което съдържа калий и облекчаващия напрежението хормон триптофан, сподели Бютнер.

Икарийците пият доста билков чай, подготвен от съществени артикули като риган, култивиран чай или розмарин. Освен че съдържат антиоксиданти, както сподели гръцкият диетолог Елена Паравантес по-рано пред Insider, те са с ниско наличие на калории.

Д-р Йоана Чину, един от най-хубавите европейски специалисти по биоактивните свойства на билките и естествените артикули, сподели пред The New York Times, че доста от чайовете, които икарийците пият, са обичайни гръцки медикаменти, употребявани за болести като подагра и храносмилателни проблеми и за възстановяване на кръвното налягане.

Икарийците, които са живели най-дълго в историята, са склонни да населяват планинските планини на острова, съгласно уеб страницата на Blue Zones.

Чрез градинарство, вървене до домовете на съседите или посещаване на другари, упражненията са вградени в всекидневието им.

Един столетник от Икария сподели пред The Guardian, че е е ходил километър и половина до обичаното си кафене и назад два пъти дневно, което се равнява на ежедневна разходка от 3 км през планински терен.

Икарийците прекарват доста време дружно и имат групово мислене. Д-р Илиас Лериадис, един от дребното лекари на острова, сподели пред The New York Times:

„ Това не е място за „ аз “. Това е място за „ нас “.

Има чести религиозни и културни празници и хората сплотяват парите си, с цел да купуват храна и вино, сподели Лериадис. Ако остане нещо, то се подарява на някой, който има потребност.

Хората нормално приключват деня си, като споделят чаша билков чай, последвана от няколко чаши алено вино с другари

Прекарването на време със фамилията също е централен детайл от културата на Икария, като жителите нормално живеят с децата и внуците си, а не в дом за възрастни хора.

Следобедната сънливост е част от всекидневието на множеството поданици на острова. Това може да е фактор за изключителния връх за дългоденствие на Икария.

Неотдавнашно изследване, което включва хора на възраст от 40 до 69 години, демонстрира скромна връзка сред дневната сънливост и мозъците, които се свиват с по-бавна скорост с възрастта.

Изследователите открили, че мозъците на хора, които подремвали постоянно са били две до шест години по-млади във връзка с размера на мозъка от тези, които не са го правили.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР