ИИ за разпознаване на лица все повече се превръща в

...
ИИ за разпознаване на лица все повече се превръща в
Коментари Харесай

Путин използва ИИ, за да идентифицира и арестува опонентите си, преди да са извършили нещо нередно

ИИ за различаване на лица от ден на ден се трансформира в инструмент, който Владимир Путин употребява в Русия. Включително и за дейности, довеждащи до арест на хора.

Според следствие на Ройтерс, от 2021 година насам управляващите употребяват технология за лицево различаване, с цел да арестуват протестиращи и даже да не позволяват хората въобще да участват на демонстрации.

Прегледът на повече от 2000 правосъдни каузи демонстрира, че управляващите употребяват западната технология за изкуствен интелект, с цел да се разправят с инакомислещите.

Ройтерс беседва с 29 арестувани лица, които са били задържани или арестувани от съветската полиция, до момента в който са се прибирали от работа, отивали са на работа, посещавали са спектакъл и прочие.

В един от случаите, задържаните са водили майка си на обзор при доктор. 

В някои случаи хората са били арестувани до 18 часа и са получили предизвестия да не стачкуват. В един от случаите жена е била отведена от служители на реда, въоръжени с автомати, които са знаели тъкмо в кой вагон на влака се намира с помощта на инструмента.

Москва показа мрежата си за наблюдаване с лицево различаване за първи път през 2017 г. 

Властите обявиха, че тя ще се употребява за битка с престъпността. Но откакто Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година, технологията беше употребена, с цел да се попречи на хората въобще да стачкуват.

Оборудването, което те употребяват, се зарежда с логаритми, основани от беларуски и съветски компании. Ройтерс откри, че най-малко три от участващите компании употребяват чипове от американски компании – макар че нито една от тях не е упрекната в нарушение на глобите против Русия.

Технически специалисти предизвестиха, че изкуственият разсъдък за различаване на лица може да бъде употребен непозволено от държавните управления и на други страни.

Саймън Рандал, специалист по киберсигурност от платформата за отбрана на персоналните данни Pimloc, съобщи:

Това е ослепителен образец за това по какъв начин технологиите, прилагани от страната, могат да бъдат употребявани за злокобни цели.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР