Игуменът на обителта споделя, че отдавна не я е виждал

...
Игуменът на обителта споделя, че отдавна не я е виждал
Коментари Харесай

Какви са извънредните мерки за сигурност в Рилския манастир


Игуменът на обителта споделя, че от дълго време не я е виждал толкоз празна по това време на годината

Допреди Цветница, най-голямото терзание беше възможното скупчване на доста хора в храмовете, такова обаче нямаше. За изключителните ограничения за сигурност в най-голямата света обител и за организацията по места, споделя Екатерина Николова, предава Нова Тв.

Игуменът на Рилския манастир дядо Евлоги от дълго време не е виждал обителта толкоз празна по това време на годината. Очаква малко посетители и за Великден.

„ За нас, несъмнено, най-важната отбрана е от Бога. С откровена религия да посрещнем Възкресението, дали ще бъде у дома, в домовете, пред домашните икони. Този вирус в този момент е незабележим, само че съществува и го усещат доста хора”, счита игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий.

Нощувките в храма са неразрешени. За първи път от доста години насам, стаите в Рилския манастир за миряни ще останат заключени.

„ Обявили сме го в уеб страницата на светата обител. Когато отмине епидемията, всеки е добре пристигнал, както е било постоянно досега”, сподели дядо Евлогий.

Мерките по Великден в манастира ще бъдат строги. „ Създали сме организация, храмът се дезинфекцира по няколко пъти дневно, ще се влиза през централния вход, а ще се излиза през един от страничните - при южната врата на храма, с цел да няма напрежение”, изясни игуменът.

И този Великден възкресната работа ще бъде осъществена в храма, само че ще има специфичен кордон за свещениците. Миряните ще бъдат допускани в обителта, само че е желателно да са с защитни маски.

В Църквата „ Успение Богородчно в Благоевград “ организация също е основана. „ Литургия вътре в олтара ще има единствено за свещенството, всичко останало е изнесено извън. Всички свещници ще ги изведем пред храма. Помазването също сме го създали, както би трябвало. Няма да се промушваме под масата, няма да се целуват и иконите”, обясни отец Андон Шавулев.

Свещениците поучават всички, които въпреки всичко решат да отидат до храма, да носят маски и да съблюдават разстояние един от различен.

„ Тези, които се усещат по-немощни, по-добре да останат по домовете си. Могат да гледат светата литургия, която ще се излъчва от „ Св. Александър Невски”, а които дойдат - да са дисциплинирани”, прикани отец Шавулев.

Свещениците приканват хората към примирение и молитва.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР