Ига Швьонтек и Арина Сабаленка са две тенисистки, които имаха

...
Ига Швьонтек и Арина Сабаленка са две тенисистки, които имаха
Коментари Харесай

Швьонтек осъществи впечатляващ обрат над Сабаленка и ще спори за трофея на US Open!

Ига Швьонтек и Арина Сабаленка са две тенисистки, които имаха радикално разнообразни сезони до момента. Полякинята стартира годината под номер 9 в международната класация, само че нямаше желание да прекарва дълго време на тази позиция и завоюва цели шест трофея, както и 37 следващи мача. Сабаленка пък беше единствено на една позиция от международния връх, когато 2022-ра започва и всички чакаха скоро беларуската да оглави подреждането на WTA, единствено че тя имаше съществени проблеми с увереността си през последните месеци и допускаше купища двойни неточности в хода на дуелите си си. Така Сабаленка в един миг се смъкна до осмото място в класацията и никой не я слагаше измежду фаворитките на тазгодишния US Open.

Миналогодишната полуфиналистка обаче изглеждаше изцяло преобразена и още веднъж се беше трансформирала в познатата физическа машина, която е способна да отнесе всяка една съперничка посредством мощта си. Все отново шестата сложена не съумя да доближи до дебютния си край в Шлема, тъй като Швьонтек се оказа непреодолимо затруднение пред нея във етапа на финалната четворка и я надигра след впечатляващ поврат - 3:6 6:1 6:4. Полякинята изоставаше с пробив в решителния сет, само че завоюва последните 4 гейма в дуела, с цел да прогресира към конфликта за трофея, където ще премери сили с Онс Жабер.

World No. 1 is into the final!
— US Open Tennis (@usopen)
Срещата стартира с ранна замяна на пробиви, а темпото беше меко казано вихрено. Всяка една от тенисистките се опитваше да наложи свръхагресивния си жанр на игра и уинърите валяха на корта. Категорично обаче по-нискоранкираната състезателка имаше преимущество във връзка с скоростта на ударите си и също така допускаше напълно позволен брой непредизвикана неточности. Сабаленка взе пробив преднина за 3:2, който даже съумя да дублира и скоро имаше преднина в обособените сетове.

Втората част мина напълно под диктовката на Швьонтек, чийто форхенд непроменяемо намираше страничните линии. Водачката в схемата заигра на ръба на риска и пое самодейността от своята съперничка, което се оказа основен фактор, тъй като отбраната на беларуската е известна със своята неустойчивост и изцяло закономерно шампионката от Ролан Гарос реализира цели три брейка, с цел да изравни общия резултат.

Бившата номер две ясно показва, че е подготвена за борба в решителната част и стартира да нанася завършващи удари от всяка една точка на корта, откъсвайки се напред с 2:0 гейма. Реакцията на международната номер едно беше мигновена, като осъществяванията от нейната ракета не бяха по-малко впечатляващи. Наред беше нова промяна в съотношението на силите и Сабаленка се приближи оптимално до успеха, когато завоюва подаването си за 4:2. Изведнъж нервите превзеха съществено беларуската и тя още веднъж изпита обичайните си проблеми на лично подаване, печелейки единствено една точка до края на срещата, когато сервираше и справедливо фаворитката се поздрави с постигането на впечатляващ поврат.

New achievement unlocked ✅
— US Open Tennis (@usopen)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР