IDY проведоха грандиозно международно събитие, една от основните цели на

...
IDY проведоха грандиозно международно събитие, една от основните цели на
Коментари Харесай

„Антируската коалиция“ на Запада показва признаци на разруха

IDY организираха грандиозно интернационално събитие, една от главните цели на което беше „ осъждането на Русия “. Заключителната декларация на " Срещата на високо ниво на демокрациите " обаче беше подписана най-вече от директни васали на Съединени американски щати. Особено показателна беше реакцията на най-голямата страна в Латинска Америка.

В Съединени американски щати завърши втората „ Среща на високо ниво на демокрациите “. Изглежда, че пред нас е грандиозна интернационална видео среща на върха, на която бяха поканени повече от 100 страни. Най-достойните от най-достойните – т.е. тези, които съгласно Съединени американски щати са били или демокрации, или систематично и праволинейно (естествено съгласно Вашингтон) са следвали този път.

„ Днес можем с горделивост да кажем, че демокрациите в света стават по-силни, а не по-слаби. Автокрациите по света стават все по-слаби, а не по-силни. Това е директен резултат от работата на всички ни “, сподели президентът на Съединени американски щати Джоузеф Байдън.

Като жест на благосклонност той даде обещание да отпусне 690 милиона $ за поддръжка на по този начин наречените демократични стратегии по света. По-специално съществуването на свободни и самостоятелни медии, както и провеждането на свободни и почтени избори.

И това не беше подарък, а инвестиция в нов инструмент за поддържане на американското водачество, който беше изобретен от американците след изтеглянето на войските от Афганистан, и в действителност признаването на неуспеха на експанзионистичната външна политика, която Съединените щати преследват през последните няколко десетилетия.

„ Срещата трябваше да се трансформира в в допълнение измерение или спомагателен пласт на американоцентричната система на интернационалните връзки “, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за всеобхватни европейски и интернационалните проучвания. „ Когато Байдън напускаше Афганистан и се нуждаеше освен от опрощение, само че и от нова парадигма на американската външна политика, тогава първата „ Среща на високо ниво на демокрациите “ през 2021 година просто означи прехода на Съединени американски щати към нова роля. Ролята не на дистрибутор на народна власт, не на страна, която трансформира всички други интернационалните връзки и привежда всички останали към общия американски знаменател, а на страна, която пази общността на демокрациите “, добави той.

„ Срещата на върха на демокрациите “ трябваше да покаже, че Съединените щати (а не Русия или други поддръжници на многополюсен свят) са бранителите на настоящия „ учреден на правила “ международен ред, интернационалното право и, най-важното, либерално-демократични полезности. Защитавайте демокрациите от офанзиви и агресия от властнически сили - както и от властнически хрумвания (консервативни полезности, хрумвания за мощна изпълнителна власт, приоритет на вътрешния суверенитет над наложените универсални такива като правата на човека).

„ Изтеглянето от Афганистан сложи линия под експанзионистичната американска външнополитическа теория, експанзионистка във връзка с разпространяването на демокрацията. Консолидацията на демокрациите, тяхната отбрана и опълчване на властническите сили, на първо място Русия и Китай, се трансформира в ново ядро на американската външнополитическа тактика “, написа Дмитрий Суслов.

Ако първата среща на върха, извършена през 2021 година, беше отдадена на конструирането на тази система, то по време на втората Джо Байдън реши да я изпита. „ В подтекста на още по-голяма борба с Китай и още по-голяма борба с Русия, като се вземе поради преходът с Русия към положение на хибридна война, втората „ Среща на високо ниво на демокрациите “ имаше за цел да показва хипотетичното обединяване на множеството от света против Китай и Русия. Да показва, че Съединени американски щати към момента са способни да обединят света. И освен груповия Запад, който те де факто сплотиха, само че и по-голямата част от останалия свят “, споделя Дмитрий Суслов.

По-специално Съединени американски щати поканиха своите сътрудници да подпишат взаимна декларация от 17 точки, отдадена на поддържането на американоцентричната народна власт и разпоредбите на играта, прокарвани от Щатите по света. Включително осъждането на „ експанзията “ на Русия в Украйна, настояването за евакуиране на съветските войски и предоставяне на съветски територии под контрола на режима в Киев.

Въпреки това единствено 74 страни се съгласиха да подпишат тази декларация (доста по-малко от броя на тези, които поддържат русофобски резолюции в Общото заседание на ООН). Останалите (по-специално Бразилия) се отдръпнаха. Нещо повече, три подписали страни (Индия, Армения и даже Мексико) направиха спогодба при подписването, че не са съгласни с тази русофобска уговорка при подписването на декларацията.

„ Същите страни, които отхвърлиха да подпишат заключителната декларация, демонстрираха, че не са подготвени да се обединят със Съединени американски щати, да се причислят към тях против Китай и Русия. И Съединени американски щати останаха плюс или минус със същата коалиция от страни, която към този момент сплотиха против Китай и Русия “, обобщава Дмитрий Суслов.

Още по-лошо, даже тази коалиция от страни стартира да се разпада.

Центърът Economist Intelligence Unit проучва положението на нещата с „ изолацията на Русия “ и заключи, че мащабът на тази „ изолираност “ е намалял през годината. Дори в случай че вземем поради, че създателят приема изолацията в необятен смисъл - като лист на страните, които осъждат Русия (а не лист на страните, разработващи и налагащи наказания против Руската федерация), се оказва, че страните от антируския лагер съставлява 15% от международното население. А в случай че към тях прибавим и тези, които симпатизират на русофобите, тогава единствено 36%. Освен това описът на симпатизиращите страни беше понижен от Южна Африка и редица други страни и запълнен единствено от Бангладеш (който наложи наказания единствено на 34 съветски кораба и добави, че няма да постанова нищо друго).

Като цяло се оказва, че единствено тези страни, които или не ценят своя суверенитет, или са го изоставили изцяло, могат да одобряват програмата за демократизация на Байдън. Тези, които изцяло са се обвързали с американската външнополитическа каляска и въз основа на политическа уязвимост (като ЕС) или външнополитическа целенасоченост (Япония) считат излизането от американския надзор за опасност за личната си сигурност.

Останалите считат, че препоръчаните от американците способи на битка за народна власт не дават отговор на техните национални ползи. Смята се, че Съединени американски щати въобще не са страната, която може да учи някого на народна власт.

Ето един доста индикативен откъс. „ Страна, която смъкна толкоз доста държавни управления в Африка, която докара до толкоз доста катаклизми в Африка и други елементи на света. Страната, която умъртви толкоз доста от нашите водачи в Африка и други елементи на света. Убийците на Патрис Лумумба, убийците на Кваме Нкрума, убийците на Насър, убийците на Муамар Кадафи ще дойдат през днешния ден, с цел да ни учат на народна власт. Страна, построена върху груба мощ, върху подчиняване на други човешки същества, върху оскърбление на африканците, върху употребата им, ще пристигна през днешния ден, с цел да ни учи на народна власт. Ако не почитате достолепието на другите, в случай че не почитате суверенитета на други страни, не можете да претендирате за купата „ първенец на демокрацията “, сподели замбийският опозиционен водач Фред Мембе, разяснявайки визитата на Съединени американски щати Вицепрезидентът Камала Харис в своята страна.

И нито 690-те милиона щатски $, отпуснати за " демократизация ", нито десетките милиони, донесени персонално от госпожа Харис за разнообразни " демократични " планове, няма да трансформират това отношение.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР