Идва немислимото. Половин метър преспи сняг прогнозираха синоптиците от Meteo

...
Идва немислимото. Половин метър преспи сняг прогнозираха синоптиците от Meteo
Коментари Харесай

Идва немислимото. Половин метър преспи сняг


Идва немислимото. Половин метър преспи сняг предвидиха синоптиците от Meteo Balkans („ Метео Балканс “). Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) загатва за не неприятна зимна конюнктура към края на тази седмица.

Според ECMWF е допустимо даже усложняване на синоптичната конюнктура в Северозападния и Централния Предбалкан, като
снежната завивка, може да надмине 40 см.
Към този миг е доста мъчно да се даде точна и справедлива прогноза, тъй като доста зависи от точната траектория на циклона и антициклона в Централна Европа. В тази прогноза взехме решение да обърнем внимание и на данните от изкуственият разсъдък, вградени в ECMWF модела. В този случай съответно изкуственият разсъдък
не предвижда даже превалявания от сняг.
Важно е да уточним, че и GFS към този миг НЕ предвижда подобен развой. Тоест прогнозата има основна неустановеност, само че е хубаво да бъдем осведомени, пишат от Meteo Balkans. И прецизират, че е належащо да се проучва ситуацията и какво вероятно може да се случи.
Според последните разбори на
Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под въздействие на преминаваш през България средиземноморски циклони, в интервала сред 14 – 17 декември ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг.
Около обяд в четвъртък (14.12),
от запад на изток облачността ще стартира да се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от дъжд. В петък преваляванията ще обзет цялата страна, като в планинските региони те ще преминат в сняг.
Синоптичната конюнктура до края
на деня в петък и през нощта против събота в цялата страна ще се утежнява. Валежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици.
Важно е да уточним, че GFS към този миг
НЕ предвижда подобен развой. Тоест прогнозата има основна неустановеност, само че е хубаво да бъдем осведомени, споделят от Meteo Balkans.
Meteo Balkans моли водачите
да извърнат внимание на прогнозите за идната конюнктура!

През идващите дни тази прогноза ще претърпи доста промени и действително тази прогноза не е публична. Идеята на този вид прогнози е да се даде общ взор за това какво
можем да чакаме през седмицата.
„ Както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен проект и е допустимо да претърпят промени “, обобщават синоптиците от Meteo Balkans.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР