Идва епидемия от морбили. За това предупреди инфекционистът д-р Трифон

...
Идва епидемия от морбили. За това предупреди инфекционистът д-р Трифон
Коментари Харесай

Идва епидемия от морбили

Идва зараза от морбили. За това предизвести инфекционистът доктор Трифон Вълков. В изявление за Нова ТВ той сподели, че 15 % от хората не са покрити от имунизацията.

За да не се допусне епидемиологична конюнктура би трябвало да са покрити над 90 % от популацията, сподели той.

По мотив на ковид той изясни, че е характерно непрестанно да се развиват разновидности.

“Имунитетът е най-силен във връзка с разновидностите, с които сме се срещнали. Сложно е да се каже дали последният вид е по-тежък от предходните поради имунитета и тъй като на процедура към този момент няма човек, който да не се е срещал с вируса ”, сподели той.

Проблеми с имунизациите

Имунизационният обсег против морбили с първа и втора доза в България е неудовлетворителен, оповестяват от Министерството на здравеопазването. През 2020 и 2021 година е по-нисък по отношение на предходните години.

През 2022 година е регистриран растеж и при двата приема, само че все пак детското население остава неимунно или незащитено. Това е причина за пораждане и разпространяване на гърмежи от морбили в страната, предизвестяват от Министерство на здравеопазването.

Прилагането на две дози ваксини против морбили обезпечават отбрана от заболяване и обвързваните с него съществени затруднения при съвсем 100% от имунизираните през целия живот, припомнят от ведомството.

Морбили

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните човешки заболявания, която в предишното на всеки две-три години провокира епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се трансформира, когато по този начин нареченият татко на актуалните ваксини Джон Франклин Ендерс създава ваксина. Първата ваксина е позволена за приложимост през 1963 година и по-късно имунизацията е публикувана всеобщо. Но защото мощно заразна, имунитетът в общностите би трябвало да е в действителност висок – 95 %, с цел да се спре разпространяването на заболяването.

В днешно време тези стойности не се доближават и резултатът е експлоадиране на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания изгубиха статута си на страни, свободни от морбили. Само два месеца след началото на 2023 година в европейския район към този момент има 900 случая на морбили – надхвърляйки общия брой през 2022 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР