Идния петък – 4 февруари, стартират 26-и Зимни олимпийски игри.

...
Идния петък – 4 февруари, стартират 26-и Зимни олимпийски игри.
Коментари Харесай

Олимпиадата чука на вратата, но ще мине под сянката на политиката

Идния петък – 4 февруари, започват 26-и Зимни олимпийски игри. Принципно олимпийското придвижване е направено, с цел да има мир. Имало е много мощни моменти на Олимпийските игри, свързани с спортисти и треньори на страни, които кардинално не се понасят. Настоящата конюнктура обаче напълно ще измести фокуса от игрите, спорта и мира.

Обстановката в света

В момента светът е разтърсен от спора сред Русия – Украйна и НАТО. Освен всичко друго западните делегации оповестиха протест на Олимпиада та в Пекин. В Китай няма да забележим нито едно публично лице – президент, министър председател или политик от западните страни.

За благополучие не се стигна до протест на игрите от страна на състезатели и всички страни ще вземат участие със свои тимове. Много от спортистите се изрекоха срещу семейството на Пекин, само че най-малко за момента нито един от тях не е бойкотирал Олимпиада та. Отново обаче Русия ще бъда под флага на Руския олимпийски комитет, на Олимпиада та няма да се вее съветското знаме, а химна при златен орден на съветски спортист ще бъде на Международния олимпийски комитет.

Коронавирусът 

Това ще е втората Олимпиада , в която ще има проби, маски и коронавирус портокол след летните игри в Токио през предходната годината. Отново ще има ежедневни проби, а спортистите ще са на тръни до последно дали ще започват в надпреварите. Всеки тим има най-малко един човек, който ще се занимава с коронавирус портокола. 

Спортът

Да се върнем и на спортната част от игрите. Всяка Олимпиада основават своите герои, има провали, моменти, които остават вечно в историята и комична страна. Това ще се случи и на игрите в Пекин.

Естествено най-гледани на Зимни игри са ски алпийските дисциплини, биатлона и хокея на лед.

Очакванията за медали са ориентирани към биатлониста Йоханес Тингнес Бьо, София Годжа, Марко Одермат, Александър Омод Килде,Петра Влъхова и Микаела Шифрин и Лара Гут в алпийските ски. Определено обаче всеки един от тях може и да е под въпрос до последно дали ще започва изключително в случай че даде позитивен тест за ковид. 

Олимпиада та ще има и своите изненадващи медалисти, както се случва постоянно. 

Българското присъединяване

За страдание на Зимни олимпийски игри България не е печелила орден от 2006-а година в Торино, Италия. Тогава Евгения Раданова в шортрека завоюва сребро.

Общо 16 спортисти в шест типа спорт ще ни показват в Пекин. Най-многобройна е групата ни в биатлона с общо осем състезатели. Ще имаме трима в ски алпийските дисциплини, а в ски скоковете, сноуборда и шейните ще ни показват по един състезател.

Като цяло България няма доста огромни шансове за орден и ще се смята за триумф и влизане във финали. Защо обаче да не забележим и завършек на сушата  без извоювано отличие на Зимни олимпийски игри. Особено на фона на Лятната Олимпиада , в която нашите спортисти завоюваха три олимпийски трофеи и направиха най-силната си Олимпиада от 2004г. насам.

Ето и всички българи в Пекин:

Сноуборд

Радослав Янков

Алпийски дисциплини

Алберт Попов
Ева Вукадинова
Камен Златков

Ски-бягане

Симеон Деянов

Ски-скок

Владимир Зографски

Биатлон

Владимир Илиев
Антон Синапов
Димитър Герджиков
Благой Тодев
Милена Тодорова
Мария Здравкова
Даниела Кадева
Лора Христова

Фигурно пързаляне

Александра Фейгин

Шейни

Павел Ангелов
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР