Идеята за отделянето на богатите райони на различни държави няма

...
Идеята за отделянето на богатите райони на различни държави няма
Коментари Харесай

Светослав Терзиев: Идеята за отделянето на богатите райони на различни държави няма как да намери подкрепа

Идеята за отделянето на богатите региони на разнообразни страни няма по какъв начин да откри поддръжка, разяснява във връзка обстановката в Каталуния журналистът Светослав Терзиев :
Онова, което се случва в Каталуния е ненапълно един парадокс. Не става дума за територия, която страда от подтисничество, от корист с човешки права, от плячкосване, от груба централизирана мощ против нея. Ще общо-взето е просперираща и има всички условия да се развива. Проблемът се свежда обаче до нещо. Което е трудноразбираемо. Това е протест не на бедните и потиснатите, това е протест на богатите, това е техният протест, с цел да запазят по-голямата част от това, което имат и което сега се разпределя в някаква степен и в другите региони на Испания.

Подобна панорама се следи освен в Испания. Примерно в Италия, в Ломбардия се готвят след 10 дни да вършат също референдум за самостоятелност на така наречен Падания, някаква измислена територия. Това е в действителност Северна Италия, която е най-богатата, най-развитата част на Италия и отново по същите съображения – богатите желаят да св обособят, тъй като считат, че им тежат по-бедните.

Тъй че доста мъчно една такава философия ще откри поддръжка както в страната, по този начин и в Европа. Тя няма да се ангажира, няма да поддържа подобен развой, тъй като самата европейска концепция е концепция за сливане, не концепция за разединение.

Светослав Терзиев счита, че испанските управляващи би трябвало да работят по-дипломатично:

Употребата на груба мощ сподели, че е контрапродуктивно. В последна сметка испанското държавно управление, по метода по който реагира до момента, изключително в деня на референдума, натрупа негативи. Топ би трябвало да търси договаряния. Бедата е, че консерваторите са някак си с по-дървена политика и избират да заловен тоягата, когато усетят, че не им доближават причини. Радикалните сили, които са обединени към премиера Пучдемон, не са болшинство. Тъй че една по-умна, по-мъдра политика на тези, които са сега в ръководството, само че и на опозицията в Испания, ще  способства за събаряне на напрежението.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР