Идеята за домашно образование не е нова, но е особено

...
Идеята за домашно образование не е нова, но е особено
Коментари Харесай

Домашното обучение е една приемлива алтернатива на модерното образование

Идеята за домашно обучение не е нова, само че е изключително настояща. Така са били обучавани всички деца до преди няколко века преди възникването на учебните заведения и просветителната система и в днешно време тъкмо тя е сложена под подозрение, по тази причина образованието у дома още веднъж вълнува родителите. Достъпна ли е за всеки тази форма на преподаване и дали в действителност преимуществата й са повече от минусите? Дали изобщо е законно сега да изберем да образоваме децата си у дома?

Какво е домашно обучение?

Домашното обучение е форма на образование, която се организира отвън общоприетата просветителна конструкция. Децата не посещават образователни заведения, а родителите сами търсят способи да ги ограмотят. Често това е обвързвано с образование на самите родители, потребление на помощни образователни стратегии или наемането на частни учители. Във всяка страна има разнообразни законови параметри за валидността на сходно образование и надлежно правото на децата, обучавани по този метод, да продължат образованието си във висши образователни заведения.

Законно ли е и с каква тапия " приключват " децата?

Вероятно първият въпрос, който поражда пред един родител, който обмисля сходно решение за образованието на децата си, е дали е законно. Със сигурност не е нелегално, само че в България това обучение не дава право на децата да аплайват в български университет. Ако желаят да имат тапия от държавната просветителна система, би трябвало да държат приравнителни изпити върху материала, който се преподава в елементарните учебни заведения. Много влиятелни университети като " Харвард ", " Кембридж " и други обаче даже избират възпитаници, които са били обучавани домашно, което дава опция на тези деца да продължат образованието си отвън страната ни.

Преимущества и дефекти на домашното образование

Предимствата на ученето у дома в действителност отразяват минусите на стандартната просветителна система. От психична позиция, тя в този си тип основава една изпълнена със стрес и блян за състезание среда в учебно заведение. Домашното обучение, въпреки това, основава спокойна атмосфера за децата, натъртва се на самостоятелните ползи и качества на всяко дете, провеждат се почивки и се заобикалят формалностите. Липсата на оценяване, уеднаквяване на критериите и сравняване с другите възпитаници, оказва помощ на децата да се стимулират от вътрешните си стремежи да учат и да се развиват. Когато с тях се занимават хора, които те харесват и обичат, степента на запомняне и схващане се покачва.

Недостатъците на домашното обучение са свързани най-много с неналичието на задоволително връзка с други деца, както и с информираността на родителите и способността им да се оправят с образованието на деца в разнообразни възрастови групи. Родителски кооперативи за взаимопомощ в домашното обучение се образуват, с цел да решат тези въпроси и да обезпечат допустимо най-хубавата форма на образование за децата, които не посещават образователните заведения.

Как да образоваме децата си сами?

Преди всичко останало би трябвало да сме в действителност уверени и стимулирани, че вършим най-хубавото за децата и можем да се оправим до дъно. Родителите, които избират тази форма на образование, са изправени пред голямо количество информация, която би трябвало да предадат на децата си. Затова и домашното обучение е обвързвано с образованието на самите родители. Използват се отдалечени онлайн системи за домашно обучение, провеждат се семинари и наставнически групи за взаимопомощ. Не всеки родител има опция и качества да се трансформира в преподавател на детето си, по тази причина и изборът на сходна форма на образование е строго самостоятелна и относителна. Всеки родител търси информация и способи да бъде от изгода на детето си по най-хубавия метод.

Допълнителни занимания

Както и при общоприетата форма на образование, при домашното обучение децата постоянно посещават спортни занимания или частни уроци по някой предмет. Родителите прекарват повече време с децата си и могат по-лесно да схванат желанията и качествата на детето за извънкласни занимания, с цел да ги насочат към тези области, които ще са им от изгода. Някои родители наемат частни обучители, в случай че нямат опция да прекарват целия ден с децата, като всяко семейство самостоятелно сформира програмата, по която децата ще бъдат обучавани.

Домашното образования печели от ден на ден последователи по целия свят, само че решението за прекосяване към тази форма на образование, би трябвало да е в резултат на добра осведоменост и умишлен избор. За да се обезпечи най-хубавата среда за децата и те да бъдат научени на всичко, което ще им бъде нужно, се изисква посветеност и изпитание от страна на родителите, предпочитание да се развиват и образоват като учители на личните си деца.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР