Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към

...
Идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Николай Денков: Отпада идеята училищата да плащат тестовете на големите ученици

Идеята учебните заведения да заплащат тестванията на огромните възпитаници отпада. Към момента обаче не може да се каже съответна дата, на която огромните възпитаници ще се върнат в клас. Всичко зависи от това по кое време ще бъдат доставени безплатните проби.

Това съобщи служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „ Властта приказва! Открито “. В нея министърът дава отговор на въпроси на жители и медии.

Пристигнат ли тестванията, министерството на образованието ще ги разпредели по учебните заведения за 24 часа, а родителите ще бъдат известени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи казусът с доставките, се разисква и вид учениците от гимназията да употребяват различен вид тест, при който сами си взимат проба от носа.

В момента са поръчани близо 3 милиона щадящи проби, от тях са пристигнали 851 000. Тестването на дребните възпитаници е подсигурено до коледната почивка, добави Николай Денков.

Дали ще бъдат обезпечени средства за гратис всеобщо тестване за идната година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022.

Тестването на учениците ще бъде прекъснато, когато заболеваемостта в региона, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

Има закъснение на разпределянето на спомагателните 15 милиона лв. за учебните заведения, които служебният кабинет гласоподава. Парите са предопределени за спомагателни разноски, наложени от пандемията, както и за обезпечаване на гратис тестване на учебния личен състав. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттова и към учебните заведения - посочи Денков.

Министър Денков посочи, че все още всеобщото тестване демонстрира доста малко болни поради обстоятелството, че децата са прекарали предходните седмици у дома.

По думите му скока на заболеваемостта измежду учениците в първия месец от образователната година е потвърдило, че в случай че не се ползва всеобщото тестване, ще се върнем на същата обстановка и ще създадем предпоставки за епидемиологичен гърмеж.

Отчитането на тестванията би трябвало да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не разрешава тестването да става у дома, добави просветителния министър.

Той подсети, че паралелките няма да бъдат карантинирани при позитивен резултат от бързите проби в клас. Карантина ще се постанова единствено, в случай че този резултат бъде доказан в лаборатория от ПСР.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:



Въпросите към него могат да бъдат задавани във Facebook страницата на Министерския съвет както по време на живото лъчение.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР