Идеята на издателство Просвета“ да не удря по джоба родителите

...
Идеята на издателство Просвета“ да не удря по джоба родителите
Коментари Харесай

Евтини могат да бъдат само хората - ДИМАНА ЙОРДАНОВА

Идеята на издателство „ Просвета “ да не удря по джоба родителите с по-малки финансови благоприятни условия, като отпечата учебниците за осми клас в два разновидността – цветни и по-евтини черно-бели докара до вълна от публично неодобрение и до въпроса разделят ли двата типа учебници децата съгласно обществения им статус. 

Много родители даже я дефинираха като дискриминация против учениците. Разликата сред евтиния и скъпия вид е към 3 лв.. 

Темата провокира небивало неодобрение и отвращение в обществените мрежи и по тематиката се изрекоха доста люде, един от които и поетесата Димана Йорданова:

Аз мисля малко не като вас.

Мисля, че както всяко нещо и това с учебниците има смисъл.

Смисъл, който, несъмнено, не е даден от тези, които сътвориха това, а подобен, който би трябвало да бъде открит от децата.

Не претърпявам приказки със благополучен край, приказки, в които момиченцата замечтават да бъдат принцеси, а момченцата принцове, обичам приказките, които споделят истината. Децата заслужават действителността, тъй като тя един ден по този начин или другояче ще се облещи отсреща им, дано бъдат подготвени. Животът не е почтен. Никой нищо не им е обещавал.

Нека ги научим да балансират ловко сред черното и бялото, да проумеят, че евтини могат да бъдат единствено хората, а предметите са си предмети и са единствено инструмент; да порастват над детайлностите, над обидата, над завистта, високо, високо… Мъчно ли е разделянето в действителност?

Да, другите деца с цветните учебници може да са жестоки. Децата са хора, те не са безусловно положителни. Запомнете това.

Оформяш се по отношение на това, което имаш, а не искаш да имаш друго, с цел да започнеш да се оформяш. Няма време за „ в случай че “.

Нито за обвинявания, че родителите не са ти обезпечили цветна хартия. Първо – създали са каквото са могли, тъй като всички живеем съгласно силите си, а обичането, което основава всеки гръбнак в най-здравата му форма е това, което господства над принтираните цветове. На човек е нужно да му липсва едно, с цел да се потруди да го компенсира с друго.

Компенсирай тъпотията на другите по допустимо най-интелигентния метод. Учи. Бъди самоуверен. Бъди. Не прави драма от всяка липса.

Разбирам добре яда на всички вас, и на мен ми е мъчително, само че аз съм карала и без учебници, което е по-лошо от учебници без цвят.

Напълно удовлетворена съм от това, в което се трансфорах, тъй като градих себе си отвътре-навън, и когато стигнах на открито, където другите имаха предмети, а аз не, това към този момент не ме интересуваше.

Димана Йорданова

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР