Идея на новите управляващи, която още не е сигурна, е,

...
Идея на новите управляващи, която още не е сигурна, е,
Коментари Харесай

Държавната банка ББР се мести от финансовия министър към икономическия

Идея на новите ръководещи, която още не е сигурна, е, да се забрани отпущането на огромни заеми. През последните години ББР финасираше огромни големи, от време на време и проблематични сдружения, свързани с политици.

Още по тематиката
Загубата от съществена активност на сдружението на Георги Гергов обаче се усилва

Оръжейният производител от Лясковец усилва продажбите с 35% през 2016 година

Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда министърът на финансите

Медийна сергия

Доклад на служебното министерство демонстрира, че е липсвал ефикасен механизъм за пресмятане на лихвите

Обмислят се и два нови продукта в кредитирането, които банката да предложи

Мотивът за преместването е, че Министерството на стопанската система дава отговор за дребните и междинни компании и за поддръжката в експортната им дейностПравителството реши Българска банка за развиване (ББР) да се трансферира от Министерството на финансовото към икономическото министерство като орган, упражняващ правата на страната в банката. Мотивът е, че Министерството на стопанската система дава отговор за дребните и междинни компании и за поддръжката в експортната им активност. Това се случва посредством смяна в Закона за ББР, като би трябвало да се утвърди на две четения от Народното събрание. Подобен опит беше изработен и при предното държавно управление на ГЕРБ, само че планът не бе признат на второ четене от депутатите.
Проблемът с ББР е, че до тук тя се употребява от мощните на деня за кредитиране на огромни, от време на време и губещи предприятия, близки до политици като да вземем за пример Делян Пеевски и Георги Гергов. Затова в този момент измежду част от ръководещите се промъква и концепция, която още не е сигурна, да се забрани отпущането на огромни заеми, а фокусът да е кредитни линии през други банки за дребни и междинни компании. При многото търговски банки и падналите лихви, заеми за планове се намират, по тази причина съществуването на държавната банка напълно се обезсмисля.

Големите клиенти на ББР

Кредитният портфейл на ББР е комерсиална загадка, само че за него може да се съди от направените обезпечения. Практиката за огромни заеми стартира преди три години. След раздора сред Делян Пеевски и Цветан Василев, довел до затварянето на КТБ през лятото на 2014 година, държавната финансова институция рефинансира заемите на обвързваното с политика от Движение за права и свободи сдружение " Водстрой 98 ". Постепенно експозицията й към строителната компания доближи 55 млн. лева, което е и един от най-големите заеми на банката. ББР финансира и изкупуването на две банкрутирали мандри от компанията " Лодис инвест ", която също се свързват с Пеевски.

След като през предишния май " Водстрой 98 " беше добита от варненската " Хидрострой ", в този момент в строителния бранш свързват Пеевски с нов любимец – хасковската пътностроителна компания АБ. Пряка връзка няма, само че хасковското сдружение повтаря модела на " Водстрой " – дребен закъсал локален състезател, който внезапно стартира да печели огромни поръчки и взима заеми от ББР. През август държавната банка финансира АБ с общо 29 млн. лева

Сред кредитираните от нея строителни сдружения с изключение на " Водстрой 98 " и АБ бяха " Понсстройинжинеринг " (над 38 млн. лева.), " Сиенит " (32 млн. лева.), " Галчев холдинг " (и сдружения от групата, над 20 млн. лв). Фирми с финансови усложнения като " Спарки Елтос " и " Понс " също са измежду финансираните от ББР. През предходната година Пловдивският панаир на Георги Гергов контракти 31.8 млн. евро заем от ББР, като с по-голямата част от средствата се покрива дълг към Уникредит Булбанк. През последната година за заеми пред държавната банка се подредиха и компании на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев и други едри бизнесмени.

През април тази година при показване на изследване на Българска академия на науките по поръчка на ББР Ангел Геков, изпълнителен шеф на банката, уточни, че по-малко от 20% от отпуснатите от ББР заеми се падат на огромни компании. Като брой той уточни ориентировъчни цифри от към 15-16 компании, които се одобряват като огромни. Само 6 експозиции са към компании, които са държавни или свързани с страната, сподели още Геков тогава.

Така държавната банка трайно се отдалечи от истинския си план да подкрепя дребния и междинния бизнес и и се трансформира в " банка-болница " и заемодател за едрия капитал с политически връзки.

Замислено през 2016 година

Проект за изменение на Закона за ББР, с който да се извърши прехвърлянето й от финансовото към икономическото министерство има от есента на предходната година. В края на септември е импортиран в националното заседание от Министерски съвет, като на тогавашния парламент не му стигна време да го гласоподава поради подадената оставка на държавното управление.

В претекстовете на този законопроект е записано, че поради на задачите и дейностите, за които е основана ББР и това, че едно от главните пълномощия на министъра на стопанската система е да реализира държавната политика за поощряване на дребния и междинен бизнес се предлага точно министърът на стопанската система да упражнява правата на страната в банката. Освен това, той упражнява и правата на страната в Българска организация за експортно обезпечаване и е ръководител на Междуведомствения съвет за експортно обезпечаване към Министерски съвет, се споделя още там. Като резюме в претекстовете към миналогодишния законопроект е записано, че по този начин " ще се подобрят координацията и успеваемостта по дефиниране и използване на държавните политики в поддръжка на дребните и междинни предприятия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР