ИА Главна инспекция по труда“ (ГИТ) напомня, че причините, които

...
ИА Главна инспекция по труда“ (ГИТ) напомня, че причините, които
Коментари Харесай

1/3 от трудовите злополуки са в хранителната промишленост

ИА „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ) припомня, че аргументите, които водят до трудови злополуки, нормално са повтарящи се и са вследствие на занемаряване на разпоредбите за сигурност, в това число и заради подценяване на риска на работните места, както и от несбъднат ефикасен надзор от страна на работодателя и длъжностните лица.

Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда " взе участие наложително в следствието на трудови злополуки, довели до гибел, на такива, при които има подозрение, че може да доведат до неработоспособност, както и когато са потърпевши повече от три лица. Въпреки това, контролните органи на Агенцията проверяват всеки случай, който им стане прочут, без значение по какъв метод е получена информацията, защото, в случай че не бъдат отстранени нарушаванията, довели до него, е допустимо те да станат причина за нова по-тежка акцидент.

Според оперативните данни на ИА ГИТ за първите шест месеца на 2023 година инспекторите по труда са разследвали 243 бр. случая на работното място с разнообразни по тежест последствия за пострадалите. Причините, довели до тях, разграничени по групи, са: прилепяне, премазване, смачкване; рухване от височина; затрупване от земна маса; удар от падащ предмет; проваляне от електрически ток; пътно-транспортни катастрофи и други аргументи.

Анализите демонстрират, че 1/3 от тях се позволяват в предприятията от преработващата индустрия, като произвеждане на хранителни артикули и произвеждане на железни изделия; следвани от строителство, действия по защита и разследване; търговия на едро и дребно и селското стопанство.

В преобладаващата си част трудовите произшествия, разследвани от Инспекцията по труда, са свързани с рисковото, а от време на време и несъответстващото държание на работещия, постоянно обвързвано с „ безмълвното “ единодушие на директните ръководители, недооценяване на съществуващите опасности и непознаване или занемаряване на разпоредбите за безвредна работа. Анализът на предпоставките, довели до тези произшествия, демонстрира, че аргументите са сложни, само че най-често са заради липса или непознаване на работните указания и правила за безвредна работа с предоставеното работно съоръжение и съоръжения от страна на работещите. Работодателите – въпреки това, подценяват отговорностите си за осъществяване на наложителните по закон образования и инструктажи по сигурност и здраве при работа и не се ангажират с поддържането на нужната подготовка на личния състав, ангажиран с действия, изискващи такава.

По-конкретните аргументи, водещи до трудов травматизъм, са неспазени организационни и механически условия при употреба и ремонт на оборудването (в това число електрически уредби и съоръжения); работа с машини и съоръжение с изчезнали или неизправни блокировки и/или сигнализации; осъществяване на работи на необезопасени площадки (земни/изкопни работи, етажни плочи на градежи и други подобни).

До риск от трудови злополуки води и натрупваната отмалялост в работещите под натиска от осъществяване на избран размер работа за по-кратки периоди за сметка на времето, належащо за обезопасяването при осъществяването на тази работа. Полагането на ексклузивен труд, постоянно със единодушието на работещите, които получават нерегламентирано по-високи хонорари, също са причина за изтощеност. Този ексклузивен труд доста мъчно може да бъде открит по време на контрола, защото и двете страни (работник и работодател) имат интерес да го прикрият.

За определяне на аргументите за позволените злополуки с работещи лица, инспекторите по труда са направили 433 бр. инспекции за първите 6 месеца на 2023 година, защото за един случай може да бъде осъществена повече от една инспекция. С цел да се подсигурява в най-пълна степен животът и здравето на работещите, са спрени 283 бр. необезопасени обекти, площадки, машини и уреди. Актовете за прекъсване са мярка, която води до премахване на нарушавания, директно застрашаващи живота и здравето на работещите и са причина за тежки трудови злополуки. С всеки акт за прекъсване се избавя човешки живот.

Инспекцията по труда припомня на работодателите, че законодателят е вменил цялата отговорност по обезпечаването на здравословните и безвредни условия на труд на тях. Те би трябвало да упражняват ефикасен надзор върху служащите дали съблюдават въведените ограничения за сигурност и имат право да отстраняват служащи, в случай че те не съблюдават разпоредбите за сигурност. Работодателят е задължен да предприеме всички ограничения за попречване и понижаване на трудовите злополуки и на общите болести и на професионалните заболявания, като предпочитано обезпечава групови средства за отбрана.

Работниците от своя страна са длъжни да употребяват персонални защитни средства и да съблюдават инструктажите за сигурност. Практиката демонстрира, че постоянно такива са обезпечени от работодателя, само че не се употребяват от служащия. Работещите имат право да откажат да извършват работа, която директно заплашва живота и здравето им. Често те се съгласяват да я извършат от боязън да не изгубят работата си, само че по този начин поемат риск да изгубят живота си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР