И защо пък не? Сигурно и ти като мен обичаш

...
И защо пък не? Сигурно и ти като мен обичаш
Коментари Харесай

Експерименти у дома: Направи си летяща чиния

И за какво пък не? Сигурно и ти като мен обичаш извънземни и НЛО-та и мечтаеш да видиш летяща паница в личния си хол. Сега ще ти дава тази опция. За няколко минути и без особени старания над масата ти ще се зарее същински футуристичен диск – просто следвай инструкциите.

От какво се нуждаеш?

• Гумен балон в обичания ти цвят

• Стар компактдиск, който повече няма да ти би трябвало (ще бъде омазан в лепило)

• Макара за конци

• Здраво универсално лепило

Какво би трябвало да направиш?

1. Залепи крепко макарата за компактдиска. Дупчицата й би трябвало да съответствува с отвора в средата на CD-то. Изчакай лепилото да изсъхне изцяло. Между макарата и диска не би трябвало да минава никакъв въздух. Изчисти от лепило дупчиците на макарата и диска. Те би трябвало да бъдат свободно проходими.

2. Опъни гърлото на балона върху макарата. За по-сигурно можеш и в допълнение да го закрепиш с ластик. Елиминирай всяка опция оттова да излезе въздух.

3. Долепи устни до долната част на компактдиска и надуй балона през дупката. Може първоначално да ти се стори необичайно, само че не е по никакъв начин мъчно, повярвай! Да не приказваме, че ще си много занимателна панорама в профил!

4. Стисни крепко гърлото на балона над макарата, тъй че да задържиш целия въздух вътре.

5. Обърни компактдиска по този начин, че макарата с балона да сочат нагоре. Постави го върху равна повърхнина, да вземем за пример маса, като продължаваш да държиш гърлото на балона.

6. Сега към този момент може да го пуснеш. Побутни леко диска и самоделната ти летяща паница ще полети на няколко милиметра от плота! Може даже да качиш пасажери - един-двама инопланетяни от пластилин, в случай че си същински запалянко!

Защо става по този начин?

Въздухът, който излиза от балона, прави въздушна възглавница сред диска и масата и по този метод улеснява придвижването на “НЛО ”-то, като отстранява триенето сред него и твърдата повърхнина. Истинските кораби на въздушна възглавница употребяват мотори и перки, които основават този пласт преносим въздух сред тях и земята. В нашия модел балонът прави тяхната работа. Колкото по-голям е той, толкоз по-дълго ще се рее и твоят галактически транспортен съд! Истинските машини от този вид имат и “поличка ” – публикуван надолу борд към периферията на диска, който задържа въздуха тъкмо под кораба. Може да опиташ да направиш поличка на диска си от лента от пластмасова торбичка, която да залепиш по периферията на CD-то. Провери дали в действителност това трансформира устойчивостта на летящата паница.

Анна Волева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР