И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше

...
И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше
Коментари Харесай

Георги Киряков: Без депутатите от ПП ще бъде много трудно създаването на мнозинство в парламента

И в тази акция, въпреки и постна, главната визия беше какво ще се прави на локалните избори. Политиците мислят още занапред за локалните избори, регистрира Киряков.

Относно тезата за разединение на обединението ПП–ДБ Киряков уточни, че това е следващата коалиция, която минава " по този добре утъпкан път " и че за този вид партии, в така наречен градска десница, това е непрестанен развой през годините.

" Постоянен развой на делене и събиране сред тези хора. Такива амплитуди, които непрекъснато се случват измежду тези обединения. Този път мотивът е опцията да се сформира някаква форма на постоянно ръководство, някаква платформа за ръководство дружно с ГЕРБ. "

 

Скрито неодобрение в Политическа партия е имало още преди акцията, около реденето на листи, само че опцията да бъдат първа мощ е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, т.е. " някой е " изгорен " и няма да взе участие в играта, " тези настроения излизат на повърхността като някаква кал, която е разбутана ", разяснява Георги Киряков в предаването " Преди всички ".

По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за въздействие върху самата партия, само че напрежението е било туширано поради " съществуването на задоволително доста властови запас, който е могъл да бъде разпределен ". Според Киряков от позиция на партийните теории това значи, че самата партия е основана не толкоз за реализиране на политически цели, колкото поради " облекчаване на личностни апетити ".

" Много е евентуално да се стигне до вътрешно разединение в редиците на Политическа партия и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди този момент такива тлеещи настроения ".

Без депутатите от Политическа партия ще бъде доста по-трудно основаването на болшинство в Народното събрание, даже единствено с народните представители на Демократична България, които са повече от тези на предходните избори, което пък е измежду аргументите за напрежението сред Политическа партия и Демократична България, счита политологът.

" Тогава би трябвало да бъде включен още един състезател. Кой ще бъде този състезател? Има Такъв Народ ли? Независимо по какъв начин са били вкарани в този парламент - дали със лични старания, дали благодарение на някой различен -това са хората, които унищожиха предходна коалиция, в която участваха, предходно ръководство. Или с Движение за права и свободи? (…) И тук ще имаме доста условности за поддръжка на Демократична България на една такава платформа. Българска социалистическа партия е отново в обстановката, в която беше след предходните избори – вътрешни крамоли, обвинявания, има още какво да чисти вътре в себе си, с цел да може да бъде потребен участник в тези процеси. Българска социалистическа партия е малко евентуален претендент за една такава коалиция. Ако Българска социалистическа партия взе участие, тогава пък Демократична България няма потребност да взе участие в такова ръководство, в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи са решили да вършат някакво болшинство. "

 

ГЕРБ е в доста неприятна обстановка. Ако не съумеят да сформират болшинство с първия мандат, ще се върви към изборната рулетка и отново ще би трябвало да се оправдават за какво не могат да образуват болшинство, посочи Георги Киряков. Той предвижда, че ГЕРБ обаче ще бъдат доста малко ощетени, за разлика от обединението ПП-ДБ, в случай че там се върви към разпад и независимо явяване на идващите избори.

 

" Другият вид е да се търси форма на поддръжка от Демократична България, в това число Политическа партия, колкото и в този момент да се бият в гърдите, че няма да вземат участие, да се поканят някакви доста положителни специалисти от техните среди. По-вероятно е отново да се търси отново формула вид " Габровски ". Сега не знам кой професор ще извадят. Вече всичко от ръкавите е извадено. Няма никакви аса там. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР