И в софийското село Мрамор протестираха срещу заповедта на Българската

...
И в софийското село Мрамор протестираха срещу заповедта на Българската
Коментари Харесай

Жителите на село Мрамор протестираха заради африканската чума по прасетата

И в софийското село Мрамор стачкуваха против заповедта на Българската организация по храните да унищожават домашните си свине. Протестиращите желаят да бъдат обезщетени по пазарни цени. На място специалисти от Агенцията обясниха, че всички стопани ще получат по 300 лв. за стерилизация на домашните си дворове, а мярката е превантивна, с цел да се защищити Софийска област от вируса.

Протестиращи от Мрамор, Костинброд и прилежащите села желаеха да получат компенсации по пазарни цени за домашните си свине. Половината животновъди в митинга към този момент са унищожили животните си, другите отхвърлят.

В селото, съгласно локалните, трима души отглеждат под 10 свине.

Село Мрамор попада в 20-километровата санитарна зона към село Петърч, където има огромен свинекомплекс. Унищожаването на домашните свине, съгласно Българската организация за сигурност на храните, е с превантивна цел.

Всички, които унищожат прасетата си, ще получат по 300 лв. за стерилизация на двора си, обясниха от БАБХ. Останалите ще бъдат санкционирани.

доктор Даниел Тенев, Българска организация за сигурност на храните: Задните дворове не могат да обезпечат ограничения за биосигурност, по тази причина е тази насилствена мярка непринудено те да усвоят прасетата си, да си ги приберат, с цел да си ги оползотворят месото, в допълнение ще получат тази гаранция от страната в размер на 300 лв..
Владислав отглежда две свине за домашни потребности.

Владислав Манолов, гражданин на с. Мрамор: 300 лв. са за стерилизация на обектите, тези пари в никакъв случай няма да дойдат в моя джоб.
От БАБХ увериха, че парите ще бъдат дадени на притежателите, а не на компании за стерилизация.

Според локални хора, кметът е провел демонстрацията.

Ивайло Иванов, кмет на Мрамор: Дори и аз да съм, не съм аз, само че може и аз да съм. Да пристигна някой от тези, които подреждат, да извади дребните живи свине от майките.
Протестът продължи към час на площада.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР