И в политиката, и в личния живот, макар и рядко,

...
И в политиката, и в личния живот, макар и рядко,
Коментари Харесай

Русия има приятел в САЩ, но сме свикнали да го смятаме за враг

И в политиката, и в персоналния живот, въпреки и рядко, се случва някой, който смятате за зложелател, внезапно да се трансформира в съдружник и да се държи като другар. Американският икономист Джефри Сакс е образец за подобен абсурд.

Повод да си спомним за Сакс е публикацията му в гръцкия вестник “Катимерини ”, озаглавена „ Неоконсервативното крушение в Украйна “. Неоконсерваторите са американците, които най-вече не харесваме. Привържениците на „ филантропичните бомбардировки “ като средство за битка с „ недемокрациите “, архитектите на нахлуването в Афганистан и Ирак, идеолозите на разширението на НАТО в Украйна, идеологическите русофоби и обкръжението на президента Буш-младши - това са всички неоконсерватори.

Останалото наличие на публикацията е ясно от заглавието и няма да бъде признание за руснаците, като се изключи изводите, които в действителност наподобяват непредвидени, тъй като са написани от американец. Подчертавайки непостижимостта и заплахата от концепцията за военно проваляне на съветските сили, Сакс приканва Вашингтон да признае някогашните украински райони за съветска територия и да анулира всички наказания против Русия.

И в това време Сакс - този, който в съзнанието на елементарния руснак е дебитор персонално на него, руснака и въобще - играе за злия тим, от който съвсем загубихме Русия.

В долните пластове на съветския сегмент на интернет към момента можете да намерите омразни материали за Сакс, в които той неправилно е систематизиран като едно от „ момчетата от Чикаго “. Това е събирателният облик на американците, които убедиха Борис Елцин да организира " шоковата терапия " и другите демократични промени, вследствие на които страната претърпя социално-икономическа злополука и стана подвластна от Вашингтон, чиито царски емисари вървяха в държавните институции на Русия като вкъщи си.

Всъщност „ момчетата от Чикаго “ постоянно са локални. Първоначално по този начин са наричали чилийците, икономическият екип на диктатора Пиночет, тъй като са учили в Чикаго. В метафоричен смисъл това са реформатори, които превеждат социалистическата стопанска система на буржоазен коловози, нашите Гайдар и Чубайс.

Но Сакс е този, който ги посъветва и насърчи „ шоковата терапия “, значително с помощта на която болшинството руснаци считат 90-те години на предишния век за проклето десетилетие. Джефри Сакс е един от главните американски знаци от това време, наред със саксофона на Клинтън.

Но в случай че елементарният руснак имаше опция да каже на Сакс какво мисли за него и за американците персонално, той щеше да открие, че Сакс е склонен с него, руснака, за доста неща.

Ето цитати от изявления на Сакс на разнообразни места през последните шест месеца:

„ Войната не стартира през 2022 година Тя стартира през февруари 2014 година на Майдана в Киев. “

„ Съединени американски щати излъгаха, те систематично прилагаха концепцията за превръщането на някогашните републики на Съюз на съветските социалистически републики в територия на НАТО. “

„ Режимът в Киев няма позитивна цел, той се стреми единствено да отслаби Русия... Докато съществува, хиляди украинци умират. “

„ Украйна е застрашена от колапс по всевъзможен метод.

„ Мирният проект на президента Зеленски е срамен.

„ Речта на Байдън е злополука и отразява контрола на американския защитителен промишлен комплекс върху външната политика. “

„ Америка в никакъв случай не е била почтен медиатор в разрешаването на спора в Близкия изток, нейната политика е ориентирана единствено към поддръжка на Израел.

„ БРИКС може да сътвори други възможности на $... Тогава той ще престане да бъде преобладаващата валута в света. “

" Ако някой разчита на истината от Съединените щати, то на вятъра. Американците се считат за единствената суперсила, която може да прави каквото си изиска. "

„ Съединени американски щати ще трансфорат Украйна в европейски Афганистан, в случай че украинците не се разсънят и не кажат: „ Боже, те ще ни убият по този начин. “ А трябваше от дълго време да се разсънят. ”

„ Напълно съм уверен, въпреки и не сигурен, че КОВИД-19 произлиза от лабораторна биотехнология в Съединени американски щати. “

Последната забележка Сакс направи като ръководител на комисията на авторитетното списание “Лансет ”, което изследва произхода на ковид. Често е призоваван като самостоятелен специалист, а повече от 20 години е бил консултант на всички генерални секретари на Организация на обединените нации. И съветското посланичество в Съвета за сигурност го предложения да приказва на съвещание за детонациите на Северен поток. От отчета следваше, че би трябвало да се търси американска диря.

Съвкупността от възгледи на Сакс за родината му е отговорът на въпроса за какво един американец, уважаван като един от най-влиятелните интелектуалци на 2000-те години, разгласява публикациите си в гръцки вестник, който става единствено тъй като има британски версия ( “Катимерини ” мощно не харесва Русия, само че не може да устои на престижа на Сакс).

Разбира се, не може да се каже „ вегетиране “ за професора от Колумбийския университет, само че в Съединените щати са създали доста, с цел да изтласкат академичната звезда в маргиналното пространство. Както прочее и Русия, ролята на чийто публичен бранител пое Сакс. Този негов път е сякаш смирение за „ деветдесетте диви години “, макар че може би няма защо да го упрекваме.

Преди опита в Русия рецептите на Сакс обуздаха инфлацията в Боливия и преобразиха Полша, трансформирайки я бързо във все по-богата страна (Неприятно ми е да пиша положително за Полша, само че е истина). Но резултатите от нашата „ шокова терапия “ шокираха самия Сакс. Той неведнъж се учудваше за какво съветските държавни управляващи от 90-те години считат замогването на олигарсите за своя грижа и построяват не капитализъм, а една обидна подигравка на него.

За чест на Сакс, той изяснява този неуспех не с „ безгрижието на руснаците “, както обичат да вършат в Полша. Той стана летописец на греховете на страната си пред нас. Благодарение на него не научаваме нищо ново за настоящето си аз, само че ни оказва помощ да разберем по-добре себе си в предишното.

Периодът на 90-те години не беше единствено неточност и освен геополитическа конспирация. Беше и сантиментално време, когато две враждуващи суперсили се смятаха за другари - и от двете страни имаше хора, които откровено оценяваха това. Сред доверените ни хора в Съединени американски щати имаше освен лъжци и циници, само че и идеалисти, за което обичайно укоряваха Сакс, без значение с какво се занимаваше – дали се бореше с бедността в Африка или търсеше истината към Украйна.

И, за благополучие, от този момент поправихме доста от грешките от този интервал. Русия от своя страна, Сакс от своя.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР