И тази вечер граждани блокираха столичния булевард Сливница, на мястото,

...
И тази вечер граждани блокираха столичния булевард Сливница, на мястото,
Коментари Харесай

След трагедията на бул. Сливница: За какви мерки се разбраха протестиращите и институциите

И довечера жители блокираха столичния бул. " Сливница ", на мястото, където починаха 22-годишният Явор и 24-годишната му другарка Анна-Мария. Хората не престават упорстват за незабавни законови промени, с цел да се спре войната по пътищата. Представители на протестиращите към този момент се срещнаха с институциите и през днешния ден оповестиха какво са се разбрали.

Вътрешният министър предлага по-ниска скорост на автомагистралите, ограничавания до 30 км/ч на някои места в градовете, както и по-високи санкции. Според Демерджиев, би трябвало да се инкриминира отхвърли на лидер да даде проба за алкохол или опиати.

" Предлагам инкриминиране на отхвърли за осъществяване на инспекция за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта, като предлагаме за закононарушение да се смята повторния отвод за проучване на алкохол в кръвта ", съобщи Иван Демерджиев, длъжностен министър на вътрешните работи.

Министърът не поддържа концепцията младите водачи да нямат право да карат мощни коли, тъй като практиката показвала, че във съдбовните произшествия постоянно взели участие коли с не толкоз мощен мотор. Според Иван Демерджиев обаче, е значимо младите водачи първоначално да са задължени да карат с компаньон. Посочи, че би трябвало да се работи и за възстановяване на инфраструктурата:

" В момента работим с АПИ по идентифициране на най-рисковите сектори от републиканската пътна мрежа, довели до най-вече жертви, като предвиждаме ограничения, които да подобрят обстановката в тези сектори. За страдание множеството от тях са свързани със средства, които би трябвало да бъдат утвърдени с публични поръчки. "

За законодателни промени, свързани с закононарушенията на пътя, осъществени от пияни и дрогирани водачи, упорстват и родители изгубили децата си в произшествия. Днес те се срещнаха с основния прокурор и желаеха ускорение на тези следствия.

Иван Спасов: " Прокуратурата ни даде обещание подпомагане за доста неща - примерно за оповестяване на национално търсене на изчезналия палач на тяхното дете. На всички, които участваха на срещата, ще бъде оказано подпомагане от страна на основна прокуратура. "

Петя Иванова: " В момента тъй като това са нови случаи, които пристигнаха след националния митинг и са в досъдебна фаза и не могат да приказват, само че безусловно цялостно подпомагане ни даде обещание основния прокурор и неговата говорителка Сийка Милева. "

Близките на починали от произшествия към този момент имат уверението, че до 1 седмица общината ще вземе ограничения на бул. " Сливница ". Доволни са и от предлагането на Министерство на вътрешните работи.

Пламен Манчоров, уредник на митинга: " Изграждане на пешеходни острови, осветяване на пешеходната пътека, слагане на табла за скорост и смяна в маркировката. Присъединяваме се и към други оферти за законодателни промени. Днес, доколкото разбрах, такива е имало от страна на Министерство на вътрешните работи в Народно събрание, тъй че това е една добра стъпка. "

Крум Милчов, дядо на починало на пътя дете: " Надяваме се на правдивост. На правдивост, затвор на такива, които убиват нашите деца, които сме почернени, тъй като те не знаят нашата тъга. Най-малката присъда да бъде 15 година "

В неделя в 10 града още веднъж ще има народен митинг, в който ще се блокират основни кръстовища.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР