И тази седмица мина под знака на високите цени на

...
И тази седмица мина под знака на високите цени на
Коментари Харесай

ИСКРИ В ЕФИРА! Теменужка Петкова попиля новия енергиен министър: Говорите за неща, за които изобщо нямате представа

И тази седмица мина под знака на високите цени на тока, газа, а оттова и повишаването на цените на стоките и услугите. Как ще се оправи страната? Един против различен по тематиката се изправиха актуалният енергиен министър Александър Николов (ИТН) и някогашният Теменужка Петкова (ГЕРБ).

„ Ние от партия ГЕРБ, вслушвайки се в ръководещото болшинство, направихме предложение да бъде натрапен мораториум. Буквално от идващия ден битовите консуматори щяха да бъдат сюрпризирани с нови по-високи цени на ел. силата. Това, което след това беше признато от ръководещото болшинство, значително се разграничава. Ние предложихме вид без периода на мораториума “, разгласи Петкова пред Би Ти Ви.
свързани новини38188на 04.01.2022
Идеята е била да се даде време на специалистите на новото държавно управление и когато са подготвени с ограничения за отбрана на потребителите, да се анулира мораториума. " Ние мораториума с съответен период не сме подкрепили ", посочи Петкова.

„ Не бих си разрешил мнения за работата на Народното събрание. Работата на енергийното министерство, БЕХ и сдруженията под неговата шапка е обвързвана с това да създадем оптималното, тъй че действието му да бъде задоволително дейно и разноските, както за бизнеса, по този начин и за семействата да са обществено търпими. След това при създалата се обстановка и при взетите ограничения от Народно събрание ние се съобразяваме с тях – вършим съответните планове какво и по какъв начин би трябвало да се направи. Към момента нещата наподобяват уравновесени “, разяснява Александър Николов.

Той подсети, че от енергийната рецесия е наранена цяла Европа.

" Но нали сте съгласни, че когато бизнесът банкрутира, вие няма да има на кого да оферирате ограничения, тъй като ще бъде безпределно късно ", съобщи Петкова.

Според нея обезщетенията за бизнеса са незадоволителни. По думите ѝ компаниите ще бъдат подкрепени с към 30% от цената. ГЕРБ предлага тази помощ да бъде към 75%.

„ Когато се ръководи финансова и енергийна система, най-важното е да има резистентност и дълготрайно мислене. Когато няма надзор, има опция за спекулации. Налагането на таван е и в интерес на бизнеса “, отговори сегашния енергиен министър.

Теменужка Петкова още веднъж прикани сегашния енергиен министър да се вслуша в това какво точно желае бизнесът.

" Ние можехме да запазим цената на електрическата енергия на тези равнища, в случай че двете служебни държавни управления на президента Радев си бяха свършили работата и бяха траяли договарянията с Европейска комисия за въвеждане на така наречен " механизъм за потенциал ", който щеше да ни даде опция нашите въглищни централи да получат държавна помощ и на база на тази помощ да могат да оферират на свободния пазар електрическа сила на безусловно налични и естествени цени. Това щеше да донесе успокоение на пазара ", изясни тя.

Петкова " засече " Николов и съобщи, че недоумява за какво кабинетът употребява непрестанно тематиката за ПАВЕЦ " Чаира ": " Първо, извършени са публични поръчки, господин Николов. Ако не знаете, с цел да може да бъде определен подобаващ реализатор, се организират публични поръчки. Този план е финансиран и от страна на ЕБВИР. В момента вие би трябвало да финализирате този план. Но в случай че го финализирате по този начин, както финализирахте гръцката връзка, очевидно скоро няма да бъде реалност ".

" Вие ходили ли сте на ПАВЕЦ " Чаира "? Видели ли сте защо става дума? ", попита го тя и добави: " Съжалявам, говорите за неща, за които въобще нямате визия. Какво значи ремонт на ПАВЕЦ " Чаира " за шест месеца? Видели ли сте я тази мощ? Знаете ли защо става дума? Коя друга мощ бихте свързали с НЕК? ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР