И тази година традицията беше спазена, като специален гост на

...
И тази година традицията беше спазена, като специален гост на
Коментари Харесай

С цветен и атрактивен бал с маски Поморие отбеляза Сирни Заговезни

И тази година традицията беше спазена, като специфичен посетител на празника бе атрактивната кукерска група „ Каменовски обичаи “

Седем седмици преди Великден означаваме един от най-важните празници в българския национален календар – Сирни Заговезни или Прошка.

Вече няколко десетилетия на този ден в Поморие се провежда пъстър и атрактивен бал с маски. И тази година традицията беше спазена, като специфичен посетител на празника бе атрактивната кукерска група „ Каменовски обичаи “, образувана за да покаже и запази едни от най-интересните български традиции. С атрактивни персонажи: младоженка, шурей, баба, поп, клисар, мечкадар, мечка и лекар кукерите играха за здраве и благодат.

В пъстрото карнавално шествие, проведено Община Поморие, Танцов клуб „ Чайка “ и НЧ „ Просвета 1888 “, се включиха и доста приказни герои – занимателни, само че и страшни – те прогониха неприятните намерения и извикаха положителното въодушевление с приказност от звуци и цветове. Кметът на община Поморие Иван Алексиев поздрави всички за празника и изиска амнистия от своите съграждани: Това е най-важното на този ярък ден – да желаяме амнистия, само че и да извиним на близък. Благодаря на всички за това, че сме тук и съблюдаваме тази хубава традиция. Доброто е пътека, по която би трябвало да вървим дружно, да вършим положителни каузи и да съхраним българското!

В края на програмата децата „ хамкаха “, а по-късно бе разпален огън, който дребни и огромни прескачаха за здраве. Вярва се, че огънят на Сирни Заговезни изгаря отрицателното и остарялото, а прескачането му очиства тялото и душата.



Вярва се още, че колкото по-буен е пламъкът и колкото по-далеч осветява покрайнината, толкоз повече тя ще бъде защитена от зло и градушка.

Празникът продължава на площада в с. Александрово от 16.00 часа с обичаите „ Масленица “ и „ Паликош “, а по късно и в кв. Каменар от 17.00 ч. до минералната чешма, където всеки искащ може да се включи като занесе питка, баница, яйца, халва или просто като участва към огъня. Децата ще „ хамкат “, а възрастните ще си изискат и дадат амнистия. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР