И тази година българинът по стара традиция пазарува като за

...
И тази година българинът по стара традиция пазарува като за
Коментари Харесай

500 лева ще ни струва коледната трапеза

И тази година българинът по остаряла традиция пазари като за последно за идните празници и в хипермаркетите няма къде да падне и игла от множеството струпали се хора. Промоционалните артикули с червен етикет се разграбват за по-малко от час, а в същото време преобладаващата част от купувачите се оплакват от прекомерно свития си бюджет и няма да вършат богата софра. Груби сметки сочат, те тазгодишното празнично угощение ще ни легне към 500 лв. за четирима души.

 

За преобладаваща част от потребителите най-сериозен проблем е месото, поради обстоятелството, че пържолата нарастна фрапантно тъкмо преди Коледа. Към момента мъчно бихте могли да откриете свинско на цена по-ниска от 15 лева./кг. а каймата от 9 незабавно скочи на 13 лева./кг. Цената на овкусеното месо пък е 20 лева./кг.

 

Портфейлът изтънява съществено и от цифрата при зеленчуците, където ситуацията не е доста по-различно и заради тази причина множеството ще наблегнат на туршиите.

В случай, че нямате зимнина, салатата ще ви излезе солено – буркан червени чушки към този момент е 6 лева, а киселите краставички – не по-малко от 4.80.

 

Предвид обстоятелството, че трапезата за Бъдни вечер е по-постна, няма да глътне прекомерно огромна сума, тъй като множеството хора разчитат на зелето в бидоните, сушените чушки, а ошавът и бобът няма да ударят съществено по бюджета. Бобът обаче от дълго време не е национална храна, защото половинката към този момент удари 6 лева в магазина, изключително, в случай че е „ Добруджанка “, да не приказваме за Смилянския фасул, който надвишава цената на пържолите.

 

 

Плодовете също са надалеч от евтиното – бананите са на цена 3.50, само че огромните магазини постоянно ги оферират с понижение. Проблемът обаче е, че този плод е малотраен и не можете да се заредите с огромни количества. Портокалите се търгуват за към 2 лева./кг., а на промоция може да ги откриете и за към 1.70.

 

Яйцата и маслото, които са измежду съставните елементи на коледните сладки изкушения, също са много скъпи – кутия с 10 жълтъка коства 6-7 лева, а огромна опаковка масло гони 10 лева

Само през последните няколко дни цената на краставиците скочи с 15% и удари към 6 лева./кг., само че пък са с ужасяващ усет, по тази причина по-добре напълно да го зачеркнете от трапезата си. доматите, които се на цената на краставиците, също не заслужават място на трапезата ви.

 

Най-солен обаче си остава алкохола – в случай че включите в празничния бюджет бутилка ракия или уиски, плюс 2-3 бутилки вино, цифрата ще надвиши 100-тачка.

И макар високите цени, скокът не наподобява чак толкова висок за потребителите, поради ударната инфлация през 2022 година

Инфо: Уикенд

Тагове: Коледа трапеза Бъдни вечер цени зеленчуци плодове месо поскъпване
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР