И така, третият годишен Доклад за психичното състояние на света

...
И така, третият годишен Доклад за психичното състояние на света
Коментари Харесай

Третият годишен доклад за психичното състояние на света е доста депресиращо четиво

И по този начин, третият годишен Доклад за психологичното положение на света излезе и още веднъж всички сме депресирани и самотни. Е, добре де, това може да не е безусловно правилно: има и положителни вести измежду другояче тревожните открития. Но като цяло светът е в сходна обстановка като през последните две години – единствената разлика е, че в този момент сме по-малко уплашени от Коронавирус и сме по-разстроени от живот вкъщи си.

Но какво тъкмо научихме от това солидно, многонационално изследване? Кой се оправя най-добре? Кой страда най-вече? И най-важното: можем ли да създадем нещо по въпроса?

 Infektionsschutzzentrum im Rautenstrauch-Joest-Museum, Köln-6313 (cropped)

От 2020 година насам психологичното здраве на света наподобява върви единствено в една посока: надолу. През 2022 година обаче тази наклонност наподобява се е трансформирала – може и да не се обръща, само че най-малко стопира.

„ Данните дават барометър за това по какъв начин се оправяме като световното общество, когато излизаме от пандемията COVID-19 “, се отбелязва в отчета. „ Откриваме, че през 2022 година стрелката на този барометър е останала постоянна, без по-нататъшен спад в психологичното благоденствие, само че също по този начин и без признаци за възобновяване до равнищата отпреди пандемията. “

Данните, събрани от 407 959 респондентa от 64 страни, които дават отговор на отвореното онлайн анонимно изследване за коефициента на психологично здраве, откриват, че световната междинна стойност на този коефициент за 2022 година е много уважителното 64. Това слага междинния гражданин на Земята с достъп до интернет на „ търпимо “ равнище на психологично здраве – по-добро от тези, които са „ закъсали “, „ борят се “ или „ устоят “, само че не напълно колкото тези на „ здравословни “ или „ проспериращи “ равнища.

Това в действителност е същият резултат като миналогодишния – и притеснителното е, че процентът на хората в света, които оповестяват за по-ниските числа на психологично здраве, се е нараснал, въпреки и единствено с един процентен пункт.

Въпреки че картината е доста малко по-положителна за англоговорящия свят, има две страни по-специално, които наподобява опонират на наклонността: Обединеното кралство и Южна Африка. Те са на последно място в световните резултати – надлежно „ издържащи “ 46,2 и 47,5 – и имат най-голям дял на борещи се с душевен проблеми хора. Най-щастливото място в света, въпреки това, наподобява е Субсахарска Африка – там междинният резултат е най-голям, а процентът на бедстващите или изпитващите усложнения е най-нисък.

Трябва да уточним обаче, че това също е и един от изследваните райони, където достъпът до интернет към момента е много необичаен. „ В тези райони популацията с достъп до Интернет не отразява общото население на страната “, предизвестява отчетът, „ а вместо това съставлява човеци, които нормално имат по-високи равнища на обучение и идват от по-високи социално-икономически групи. “

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР