И така! Спортното събитие на годината наближава. Светът ще бъде

...
И така! Спортното събитие на годината наближава. Светът ще бъде
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Световното първенство по футбол в Бразилия 2014

И по този начин! Спортното събитие на годината наближава. Светът ще бъде футбол в границите на един месец от 12 юни до 13 юли 2014 година в Бразилия. По този мотив сме ви приготвили малко инфо и 10 любопитни обстоятелството към Мондиала. Всъщност международното състезание по футбол за мъже е най-голямото спортно събитие в света и се организира на всеки четири години от основаването си през 1930 година, като се изключи 1942 и 1946 г.

Настоящият формат на шампионата включва 32 тима от целия свят, които се състезават за купата в границите на един месец в страната хазаин. Досега в 19-те международни шампионата купата е вдигана от: Бразилия – 5 пъти, Италия – 4, Германия – 3, Аржентина и Уругвай – по 2 пъти и Англия, Франция и Испания по 1 път.

Световното в Германия през 2006 година е гледано от над 715 милиона души, Световното в Южна Африка през 2010 година е предавано в 204 страни по 245 разнообразни телевизионни канала. 203 от всичките 208 национални тима на ФИФА взеха присъединяване в квалификациите, които се организираха от 15 юни 2011 до 20 ноември 2013 г.

Жребият за груповата фаза на 20-тото Световното състезание се организира на 6 декември 2013. Мачовете ще се играят на 12 стадиона, в 12 разнообразни града в Бразилия: столицата Бразилия, Рио де Жанейро, Сао Пауло, Форталеза, Порто Алегри, Бело Оризонти, Ресифи, Салвадор, Куяба, Манаус, Натал и Куритиба.

Ето и 10 любопитни обстоятелството за Световното състезание по футбол в Бразилия 2014 г.

1. Goal-Line технологията на Световното

Технологията за следене на придвижването на топката към гол-линиите на вратите (goal-line technology – GLT), която ФИФА утвърди преди време, ще бъде употребява за първи на международно състезание. Доставчик на тази системата за Мондиал 2014 е немската компания “GoalControl “. По време на шампионата в Бразилия, на всеки стадион хазаин на шампионата, 14 камери, систематизиране по седем на врата, ще наблюдават придвижването на топката към головата линия. По време на мача, рефера носи часовник, който му обезпечава непрекъсната връзка със системата “GoalControl “ и в случай че топката премине оттатък гол линията, той усеща осцилация и получава оптичен сигнал от китката си, с цел да удостовери гола.

2. Мондиалът в Бразилия 2014 – най-скъпото Световно състезание по футбол

 10 любопитни обстоятелството за Световното състезание по футбол в Бразилия 2014 Мондиалът в Бразилия 2014 е най-скъпото Световно състезание по футбол провеждано в миналото. Организацията му коства към 14-16 милиарда $. За съпоставяне последните три шампионати са коствали много по-малко: в Япония и Южна Корея 2002 година – 5 милиарда $, в Германия 2006 година – 6 милиарда $ и в Южна Африка през 2010 година – 4 милиарда $. Това се дължи на инвестицията на бразилското държавно управление в инфраструктура и ограничения за понижаване на престъпността. Парите покриват и реновиране и градеж на нови игрища, обезпечаване на превоз и добра сигурност на Мондиала. През 2013 година в страната бяха проведени голям брой митинги против огромните разноски, които бяха направени от Бразилия.

3. Бразилия за 20-ти път на международно

Бразилският народен отбор е единственият народен тим, който е взел участие на всичките 19 извършени до момента международни шампионати. От тях 5 са извоювани от сегашния хазаин на мондиала.

4. Испанският народен тим най-скъп

 10 любопитни обстоятелството за Световното състезание по футбол в Бразилия 2014 Бразилският стопански вестник “Валор “ благодарение на спортната аналитична компания “Плури Консултория “ класира тимовете участници на Световното по футбол 2014, съгласно тяхната стойност в евро. Най-скъпите национални тимове на шампионата принадлежат на Испания (486,9 млн. евро), Аржентина (474,1 млн. евро) и Бразилия (470,2 млн. евро).

5. 35 милиона $ за Купата

Победителят на международните финали по футбол ще взе сумата от 35 милиона американски $. Другият тим финалист пък ще се снабди със 25 милиона $. Третите в стълбицата ще приберат 22 милиона, а четвъртите 20 милиона $.

6. Босна и Херцеговина на Световно

 10 любопитни обстоятелството за Световното състезание по футбол в Бразилия 2014 Националният тим на Босна и Херцеговина ще вземат участие за първи път на Световно състезание по футбол като независима страна. Те са и единственият тим на шампионата в това му издание, който се класира за първи път. Това се случи откакто те съумяха да оглавят квалификационната си група.

7. Германия с мач №100

Германският народен тим ще изиграе своя мач номер 100 на международни шампионати този юни в Бразилия. Това ще се случи още с първата им поява на зеления терен на мондиала. В първата си среща в групата те срещат тима на Португалия.

8. Талисманът на Мондиала

 10 любопитни обстоятелството за Световното състезание по футбол в Бразилия 2014 Всяка година шампионатите имат собствен амулет. Този път това броненосецът (Фулеко) Fuleco. В ролята си на амулет животното носи цветовете на бразилското знаме и фланелка с надпис „ Бразилия 2014 “. Талисманите на предходните две международни шампионати също бяха животни – леопардът Закуми в Южна Африка и лъвът Голео в Германия.

9. Бразилия е хазаин на международните финали за повторно

След 64 годишна пауза международните футболни финали се завръщат в Бразилия. Страната е била хазаин на 4-тите международни футболни финали през 1950 година, а стадион “Маракана “ в Рио де Жанейро е особено издигнат за шампионата. Той е освежен и ще бъде употребен и за актуалните финали, като на него ще бъде изигран финалният за шампионата дуел на 13 юли 2014 г.

10. Топката на Мондиала

 10 любопитни обстоятелството за Световното състезание по футбол в Бразилия 2014 Официалната футболна топка на Световните футболни финали 2014 аdidas brazuca бе показана през декември предходната година, а от adidas даде топки от модела на тимовете на всички страни, които ще вземат участие в шампионата в Бразилия с цел да имат задоволително време да ги тестват. Наскоро от спортният колос показаха и формалната топка за финала на шампионата на 13 юли – brazuca Final Rio. Дизайнът на топката е въодушевен от зелено-златните цветове на трофея на шампионата и е вариация на adidas brazuca.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР