И сторията изобилства от разкази за невероятна храброст и доблест,

...
И сторията изобилства от разкази за невероятна храброст и доблест,
Коментари Харесай

Смелият воин, изправил се сам срещу цяла армия

И сторията изобилства от разкази за невероятна смелост и героизъм, проявена по време на кръвопролитни борби. Пример за това е едно събитие, случило се през далечната 1066 година Тогава уединен викингски боец, чието име е незнайно, се изправил против цялата войска на британския крал Харолд Годуинсън и съумял собственоръчно да убие десетки противников бойци.

В навечерието на сражението

През септември 1066 година крал Харолд Годуинсън се намира в Южна Англия и чака нашествието на Уилям Нормански (по-известен с името Уилям Завоевателя). В същото време обаче в Северна Англия дебаркира викингска войска, предвождана от норвежкия крал Харалд Хардрада и брата на Харолд Годуинсън – Тостиг. Тяхната цел не е да извършат следващия набег и да си тръгнат с богата плячка, а да смъкват Харолд от неговия трон. Викингите стартират похода си от Йорк и Нортумбрия и се насочват към региона на Стамфорд Бридж. Именно натам се насочат и войските на англо-саксонския крал, който се надява да изненада своите съперници. И съумява – когато армията му идва, викингите били без ризници и трябвало да се бият единствено с щитове, шлемове и копия.

Norway excavates a Viking longship fit for a king
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Неравностойна борба

Англо-саксонците изминават близо 300 км. за четири дни, с цел да съумеят да изненадат своите врагове. Те идват на западния бряг на река Деруент. Викингските воини, като се изключи че са без ризници, са разграничени на две елементи от реката. На всичкото от горната страна те не били взели никакви отбранителни ограничения и нямали нито един стражеви пост. Викингите на западния бряг на реката се разпръснали бързо и почнали да бягат за живота си по моста, без да оказват никаква опозиция на армията на Харолд Годуинсън. Онези, които въпреки всичко останали, били безмилостно избити. Ситуацията за викингите изглеждала изцяло безнадеждна. Тогава обаче се случило нещо, което никой не очаквал.

Сам против цяла войска

Според няколко исторически източника, един голям викингски боец, въоръжен с огромна секира, се изправил самичък против цялата англо-саксонска войска, която се състояла от към 15 000 души. Мостът, на който се намирал, бил стеснен, което попречило на бойците на Харолд Годуинсън да се възползват от забележителното си числено предимство. Викингът почнал да размахва брадвата си и да съсича съперник след съперник. Смята се, че лишил живота на повече от 40 души, преди един остроумен саксонец да мине под моста, прикрит в бъчва и да го прониже с меча си през дъските.

Страховитият боец обаче дал скъпо време на останалите викинги да се прегрупират и да провеждат защитна линия. Последвалата борба траяла няколко часа. Въпреки впечатляващата защита на викингите, тяхната стена от щитове най-после се пропукала и съперниците им се възползвали от това. Англо-саксонците нанесли тежко проваляне на викингите, а Харалд Хардрада и Тостиг били убити.

Forty men had fallen to the bite of the Norseman’s axe, and many more would have followed them in death. Yet the English prepared a ruse: they sent a single spearman floating in a half-barrel beneath the bridge to stab the berserker from below, mortally wounding the warrior. 6/11
— Bart Wynants (@critographer)
Последиците от борбата

След борбата при Стамфорд Бридж, Харолд Годуинсън сключил помирение с оживелите норвежци (сред които бил Олаф – синът на Харалд Хардрада) и им разрешил да се отдръпват, само че единствено откакто дали обет, че повече няма да атакуват Англия. Победата на Харолд, обаче, се оказала без изключително значение. Само три седмици по-късно той е погубен в прословутата борба при Хейстингс от норманите, предвождани от Уилям Завоевателя. Поражението, което англо-саксонците претърпяват, се оказва преломен миг в историята на Англия. То отваря пътя на Уилям към Лондон и той завладява кралството без особена опозиция до края на 1066 година

Смелият викинг, изправил се самичък против армията на Харолд Годуинсън, бил от така наречен берсерки – воини, посветили живота си на господ Один. Те били известни с това, че преди борба изпадали в положение на неконтролируема гняв. Предполага се, че за задачата консумирали халюциногенни гъби или огромни количества алкохол, в резултат на което не изпитвали никаква болежка.

Има и още една доктрина. През 1977 година, във викингски гроб, открит в Дания, археолозите се натъкнали на семена от растението Hyoscyamus niger, известно като Черен идеал или Черна попадийка. Симптомите, които то предизвиква, са сходни със положението, в което берсерките изпадали, заради което някои откриватели считат, че точно това растение било употребявано от воините преди да влязат в борба.

It's enough to strike terror into your heart. Explore the biggest Viking ship ever discovered:
— CNN (@CNN)
Въпреки че берсеркерите били извънредно потребни по време на стълкновение, имало един сериозен проблем – когато изпадали в неконтролируема гняв (известна и с името berserkergang), те изцяло губели разсъдъка си и не правели разлика сред свои и врагове, нападайки всеки, който се изправи пред очите им. След подобен припадък воините ставали изцяло безпомощни и едвам се движели, а в някои случаи даже заспивали.

Що се отнася до снаряжението им, берсерките най-често влизали в пердах без ризници или щитове, което им разрешавало да носят тежки брадви или огромни мечове. В множеството случаи били наметнати с скотски кожи. По тази причина в някои митове се твърди, че воините имали вълшебен качества и можели да се трансформират в мечки или вълци.

Това кара някои откриватели да считат, че точно берсерките стоят в основата на преданията за хора, които се трансформират във върколаци.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Русалин Венев.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Какво ти е желанието, старче?- попита златната рибка. - Искам с пенсията си да си купя мерцедес- сподели хитрият дядо и си обезпечи величие.. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКадрите демонстрират първите стъпки на машината и разполагането на камеритеВижте прогнозата за идващите дниОтстраненият шеф на „ Напоителни системи “ съобщи: „ Около 99 % е събираемостта от напояване ”Всяка година шопите се събират в центъра на Елин Пелин за всеобща веселбаОколо 20 души са били арестувани от органите на редаТова са препоръките, които могат да спасят живота виРазследванията на предходните пожари и тези два нови не престават без арести или обвиненияПод претекст за секретност не са правени търгове и състезания, регистрира служебният миинистърСпасителните екипи към момента се надяват да намерят оживели под руинитеВ документите се разказва задачата на „ Дифендър ” край КримТя ще разпознава облекла и предмети в фотосите и ще демонстрира предложения от онлайн магазиниБългарското външно министерство разгласи пет точкиБоян: За нея беше привилегия опцията да помогне на някойДнес имен ден имат всички, чието име идва от гръцката дума за „ всесвети ”Тръмп направи това на огромен протест в щата ОхайоМоделът идва няколко дни, откакто Dacia разгласи новината, че новият началник дизайнер на марката е Майлс Нюрнбергер, който до неотдавна оглавяваше дизайна на Aston Martin.От мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР