И сега Монмартър продължава творческите си традиции – артистите на

...
И сега Монмартър продължава творческите си традиции – артистите на
Коментари Харесай

Парижкият Монмартър – сърцето на творците и бохемите в Европа през миналия век, пък и сега

И в този момент Монмартър продължава креативните си обичаи – артистите на площад Тертр се мотаят под песните на Едит Пиаф, и също както преди 100 години рисуват портрети на туристите. Но кой знае, може би след век тези картини ще костват милиони?

Нима Реноар, писал в „ Мулен да ла Галет”, е бил прочут само на околните си другари? Те радостно си прекарвали времето в ресторанта, ситуиран в помещение на мелницата. А в този момент „ Балът Мулен де ла Галет” се намира в музей „ Орсе”. Умаленото копие, направено от Реноар по-късно, през 1990 година, било продадено от аукционната къща Sotheby’s за 78 милиона $.

Пристигайки в кабарето Au Lapin Agile (Пъргавият заек), ти се коства, че веднага отсреща ще се появят прегърнати Пикасо и Хемингуей. Кабарето и до момента вечерта посреща гостите си с френски шансони и интериор от началото на предишния ХХ век.

 монмартър

Веднъж Пабло Пикасо показвал свои творби в ателието си на Ърнест Хемингуей. Обсъждали актуалното изкуство. След това Пикасо отворил прозореца с панорама към покривите на Париж и споделил, че това е на-красивата картина в тази стая. Малката уличка rue Androuet се намира до ателието на Пабло Пикасо. Тя самата се е трансформирала в художествена изложба - StreetArt.

Розовият дом в Монмартър се появил с помощта на художника. Веселата компания се прибирала нормално чак на сутринта вкъщи. Унилият бял цвят ги дразнел и те боядисали къщата в розово. Така с името на художника новатор, буйно обичащ Монмартър - Морис Утрило, е обвързван ресторантът „ Розовият дом”.

Недалеч от това място е живяла великата певица Далида. На върха на славата си, млада, тя се самоубива след серия от недоразумения и несгоди в персоналния й живот. А гърдите на бронзовия бюст на певицата безусловно са полирани от ръцете на буйни нейни фенове.

Красавецът на френското кино от предишния век Жан Маре също е оставил следи в Монмартър. Оказва се, той бил освен популярен артист, само че също по този начин и публицист, и художник, и ваятел. И всичкото това му се удавало еднообразно добре. Романът на Марсел Еме „ Човекът, преминаващ през стени” е въодушевил Маре да сътвори изумително ефектна статуя на този воин. Маре и Еме били другари. Вероятно заради тази причина скулптурата доста наподобява на писателя.

Друго знаково място в тази неповторима част от Париж е Стената на любовта - Mur des Je t’aime и надали има екскурзиант без селфи пред нея. В дребната социална градинка Жан Риктюс - стихотворец и шансониер на Монмартър, на стената на жилищна постройка била поставена плоча с надпис „ Обичам те” на 250 международни езици и диалекти. И в случай че откриете надписа на родния си език, Любовта наложително ще ви откри.

 монмартър

Така последователно с нанагорнище по хълма се стига до базиликата Сакре кьор. Сравнително нова е, издигната през 19-ти век в чест на католическия празник Пресвето сърце Исусово. Храмът е построен от травертин, който при дъжд белее и като че ли църквата плува над Париж. Но най-голямата забележителност на този храм е наблюдателната му площадка. На разстояние 50 км пред очите се разкрива Париж дружно с неговите покрайнини, а гледката е възхитителна.

След малко втурване надолу по хълма се стига до булевард” Клиши” – тук кабарета и секс шоповете – всичко е в обилие, а „ Мулен руж” и „ Черната котка” – също както и по времето на Ван Гог и Лотрек, одобряват гости.

И още един забавен факт за този популярен рид на Париж – от Х век до ден сегашен тук, в сърцето на големия мегаполис, се отглеждат лозя. Виното „ Монмартър” не е най-хубавото френско вино, само че е паметен спомен от френската столица. А в случай че попаднете в Париж през октомври, гледайте да не пропуснете празника на виното тук.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР