И през новата година горещите теми в Европейския съюз -

...
И през новата година горещите теми в Европейския съюз -
Коментари Харесай

Европейските регулации през 2022 г.: От минимален корпоративен данък до саниране на стари сгради

И през новата година горещите тематики в Европейския съюз - коронавирус пандемията, върховенството на закона в Полша и Унгария, свободата на медиите в Словакия (и не само), външнополитическото позициониране на Европа, ще продължат да бъдат на дневен ред.

Но 2022 година ще донесе и още промени, някои от тях оспорвани от обособените страни членки: в данъчните политики, регулация на минимална заплата в Европейски Съюз, както и нови финансови разпореждания. Постигането на зеления и дигитален преход ще се случи посредством нови регулации в съвсем всички стопански браншове - произвеждане на електрическа енергия (отговарящо за 80% от нездравословните излъчвания в съюза), тежката и леката индустрия, превоза, селско стопанство и цифровите услуги. Ето какво се чака да е на масата на договарянията в Брюксел през 2022 година - тематиките засягат всяка страна членка, както и някои съответни бизнеси:
Преход към устойчива стопанска система
Омикрон настава съществено в Европа и се чака още през януари следващият нов вариант да бъде преобладаващ в страните членки. Организацията за икономическо сътрудничество и раз към този момент предизвести за съществени спирания на веригите за доставки на международните пазари. Европейска комисия поправя прогнозната инфлация за 2022 година от под 2% на 2.2% (като равнището се разграничава доста в държавите). През 2022 година ще би трябвало да се вземе и решение за фискалните правила в Европейски Съюз (т.нар. Stability and Growth Pact, и клаузата за изключителна обстановка, задействана при започване на пандемията). А това е въпрос, който съществено визира по-задлъжнелите европейски сътрудници, чийто дълг нахвърля 60% от Брутният вътрешен продукт, а бюджетите им обичайно са с дефицити над 3% от Брутният вътрешен продукт. С подписания в края на 2021 година италианското и френското държавно управление имат намерение да реформират разпоредбите, с цел да разрешат повече вложения, стимулиращи растежа за естествено понижаване на тежестта на дълга.

Данъчните политики (включително минимална корпоративна ставка от 15% за локални и за мултинационални компании с доходи над 750 милиона евро, оповестена през декември 2021 г.), минимални заплати (най-малко 60% от междинната заплата в съответната страна членка, предстояща още през февруари 2022 г.) и нови финансови разпореждания (например актуализиране на финансовите условия за застрахователни компании (Платежоспособност II) и (Базел III) също ще са на масата в идната година.
Реклама
За да се оправи с шоковете в стопанската система, Европейска комисия чака (никога до момента не е имало толкоз огромно закъснение на нов програмен период) и осъществяване на по-голямата част от вложенията на проектите за възобновяване и резистентност.
Постигане на задачите за климатична индиферентност
На този декор Европейска комисия към този момент разгласи до страните членки дълго отлаганото си решение за включване на нуклеарната сила и газта към , само че под избрани условия. Инвестиции в нуклеарни централи ще се смятат за устойчиви до 2045 година, в случай че страните се оправят с нездравословните боклуци от функционалността им, без да предизвикват " забележителна щета " на околната среда. Газта ще се дефинира като " преходна " сила, само че би трябвало да дава отговор на по-подробен набор от условия, в това число произвеждане на излъчвания по-малко от 270 g CO2 на киловат и заменяне на обичайните изкопаеми горива, като да вземем за пример производството на въглища. Въпросът е значим както политически, по този начин и стопански. Първо, тъй като контролира кои типове сила ще бъдат разрешени и финансово подтиквани в Европейски Съюз по време на прехода към климатична индиферентност през идващото десетилетие. Второ, тъй като доста страни към този момент са възнамерявали или почнали стратегически планове, които биха могли да бъдат изложени на риск. Така да вземем за пример Франция и страните и ЦИЕ лобират за нуклеарната енергетика, мощно подвластни от нея, до момента в който Германия и Белгия са твърдо срещу. Австрия заплаши, че ще даде цялото предложение в Съда на Европейски Съюз. Според френския комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон зеленият етикет на нуклеарната енергетика и газта ще спомогне за постигане на задачите на Европейски Съюз до 2050 година

Огромна част от од към този момент беше оповестено през 2021 година и както Франс Тимерманс, заместник-председател на комисията, отговарящ за Зелената договорка, сподели на министрите на околната среда на Европейски Съюз на 20 декември: " Всички полемики и оферти отсега нататък би трябвало да запазят Закона за климата като своя цел. "

От своя страна президентът Еманюел Макрон желае да употребява за поощряване на три съответни екологични действия, както загатна в речта си на 9 декември. Те включват въвеждане на така наречен " огледални клаузи " към комерсиалните покупко-продажби (гарантиращи ползите на европейските търговци), поправяне на механизма за въглеродните излъчвания и основаване на нов инструмент за б в трети страни.
Реклама
Предвижда се комисията да показа няколко законодателни текста като част от новия проект за действие за кръгова стопанска система, един от главните градивни детайли на Зеления пакт. Това включва Стратегията на Европейски Съюз за устойчив текстил, преразглеждане на Директивата за екодизайн и на Директивата за опаковките (още през април). Очаква се и прогрес в промените за.
Декарбонизиране на превоза
Франция също по този начин има намерение да задвижи водещия пакет от законодателство за климата, " Готови за 55 " (който начертава пътя за климатична индиферентност до 2050 г.), с разширението на пазара с въглеродни излъчвания в и строителния бранш. Макар да се обрисува проблематична точка измежду членовете на Европейски Съюз, Тимерманс съобщи, че това е " един от най-добрите, с които разполагаме за иницииране на смяна в държанието ", както и опция да се оправим с високите цени на електрическата енергия.

На процедура законодателството п редвижда , които кацат в Европейски Съюз, да употребяват избран % зелено реактивно гориво, което доста ще увеличи разноските им. Търговията с CO2 излъчвания за леки и лекотоварни коли също разделя страните членки в позициите им, като по-богатите народи утвърждават наложителното прекосяване към електрически и водородни транспортни средства, по-бедните показват терзание, че пазарите им ще " прелеят " с използвани и мощно замърсяващи такива.

Допълнително още по време на френското председателство се чака електрическите коли и индустриалните акумулатори, продавани в Европа, да бъдат изправени пред нови екологични стандарти. Целта е да се даде преимущество на локалните производители. " Батериите, пуснати на нашия пазар, без значение от техния генезис, ще бъдат устойчиви ", сподели вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович. Предложението към този момент е подложено на критика от производителите на коли, които предизвестяват, че безбройните нови разпореждания могат да усилят цената на електрическите транспортни средства.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Строителство и парцели 3 Компании 1 Ритейл 2 Технологии 3 Строителство и парцели Реклама
Обновяване на най-лошо представящите се здания (откъм енергийна ефективност) най-късно до 2033 година също е непостижимо предизвикателство, изключително за страните от ЦИЕ.
Цифровизацията в Европа
Нови правила за софтуерните колоси, промени в законодателството за изкуствения разсъдък (включително за технологиите за биометрично разпознаване), начинания за киберсигурност (NIS2) и полупроводници са единствено част от цифровите упоритости на Европейски Съюз през 2022 година

Предложението за повече права на служащите в и цифровите платформи получи необятна поддръжка и от страните от Европейски Съюз, само че реализирането му ще отнеме време, защото страните членки ще би трябвало да транспонират директивите в националното законодателство.

Влизането в действие на разпоредбите за ръководство на данните (очаквано през февруари) дефинира по какъв начин ще се търгува с тях, включва по-малки участници в пазара на данните и обезпечава механизъм за повторното потребление на данни от обществения бранш. Успехът на схемата ще зависи от възприемането й от промишлеността.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
И още - опит за решение на световния и се чака от Европейски Съюз през юни.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР