И през месец май ни очакват страхотни филми, част от

...
И през месец май ни очакват страхотни филми, част от
Коментари Харесай

Специални прожекции: Късите филми, които могат да се гледат на голям екран през май

И през месец май ни чакат страхотни филми, част от програмата на най-голямата платформа за късометражно кино в България. Представяме ви пет от най-хубавите модерни български заглавия, които са акценти на тематичните прожекции с полемики, проведени от " Кинематограф ". Това са " Лека нощ, Лили ", " Откъснати ", " Прочути-непознати ", " Празник " и " Под един покрив ". Датите, на които ще можете да ги видите са 10-ти, 17-ти и 31-ви май. Местата на събитията са лимитирани, тъй че не се колебайте и си.

В нова поредност " Дневник " показва за гледане на къси филми , както в резюме ги нарекохме. Вижте селекцията от пет кино лентата за месец май. Текстовете за представянето им са на " Кинематограф ".

Първият филм, който представяме е " Лека нощ, Лили " (2021) на режисьора Петър Вълчев, който ще бъде и специфичен посетител в плануванаъа полемика след прожекциите. Неговата лента е поетична и чувствена интроспекция, която изследва ефирните и метафизичен преплетени тъкани на времето, паметта и любовта. Една самотна и стара жена потегля по следите на отминалия живот в опит да го обхване и осмисли. Но дали насладата от предишното ще ѝ помогне да се пребори с черната дупка на всекидневието? Филмът е част от селекцията " Късо кино: истории от края на света ".

Къде: Cine Grand
Кога: 10 май, 20:00 ч.


 Кадър от кино лентата
© Кинематограф

Кадър от кино лентата " Лека нощ, Лили ".

" Откъснати " (2021) е филм на режисьора Стефани Дойчинова, който е българското късометражно предложение за номинация за " Оскар " през 2022 година Сюжетът се завърта към възрастни мъж и жена, които живеят сами в отдалечена от града плантация, където щерка им Калина ги посещава с новото си семейство за първи път от три година насам. Това е история за непредвидимите последици на езиковата преграда, неналичието на връзка и постоянно комплицираните фамилни взаимоотношения. Една среща, която подхваща непредвиден поврат. Отново включен в селекцията " Късо кино: истории от края на света ".

Къде: Cine Grand
Кога: 10 май, 20:00 ч.


 Кадър от кино лентата
© Кинематограф

Кадър от кино лентата " Откъснати ".

" Прочути - Непознати " (2023) е план на бургаския режисьор Тодор Тодоров за основаването на серия от документални филми за огромни, само че не толкоз познати български създатели, писатели, учени и дейци. В този епизод, отдаден на българския живописец от средата на предишния век Генко Генков вземат участие актрисата и режисьор Боряна Пунчева, художникът и шеф на Бургаска художествена изложба " Петко Задгорски " - Георги Динев, изкуствоведът и организатор на Софийска художествена изложба Красимир Илиев и художникът Илиан Урумов. Под формата на изявление с тях, филмът ни разхожда из ексцентричното житие на художника Генко Генков и показва огромна част от най-знаковите му произведения. Филмът взе участие в програмата на " Кинематограф ", озаглавена " Изкуства: писмено и късо кино ". Гост за полемика на събитието ще бъде актрисата и режисьор Боряна Пунчева.

Къде: Клуб на пътешественика
Кога: 17 май, 20:00 ч.


 Кадър от кино лентата
© Кинематограф

Кадър от кино лентата " Прочути - Непознати ".

" Празник " (2021) е късометражна лента на режисьора и сценарист Антония Милчева, която ще взе участие в плануванаъа за вечерта полемика. Със страховит пиперлив комизъм и изтънчена кинематография филмът слага любопитни въпроси в навечерието на една Нова година, която ненадейно събира група от другари. Всеки от тях е захласнат от личните си демони и заради това некадърен да съзре прочувствената стихия, развихряща се в останалите. Между тях се заплита тънка психическа игра, която заплашва празничната вечер да се трансформира в призрачен сън. Филмът е с номинация на " София Филм Фест " и редица други интернационалните фестивали. " Празник " ще бъде с премиерно лъчение за сцената на " Кинематограф " и част от селекцията " Късо кино: Квартални истории ".

Къде: Cine Grand
Кога: 31 май, 20:00 ч.


 Кадър от кино лентата
© Кинематограф

Кадър от кино лентата " Празник ".

" Под един покрив " (2020) е филм на режисьора Симеон Цончев и сценариста Христос Захаракис. Историята ни среща с грък, който живее в България и не се свени всяка вечер да свири на своето бузуки без да се преценява с часа и съня на съседа от долния етаж. Това са двама мъже, които живеят самотно и намират разтуха в личните си светове. Прекрасна обстановка за разразяването на скандал. Съдбата, несъмнено, е подготвила изненада и за двамата. Филмът е с номинация на " София Филм Фест ", както и на други влиятелни фестивали. Това е второто премиерно заглавие, което ще бъде показано в селекцията " Късо кино: Квартални истории ", където режисьорът Симеон Цончев ще бъде посетител в плануванаъа полемика с публиката.

Къде: Cine Grand
Кога: 31 май, 20:00 ч.


 Кадър от кино лентата
© Кинематограф

Кадър от кино лентата " Под един покрив ".

Пълна стратегия и билети.

Проектът се реализира с поддръжката на Столична община
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР