И още: Министерството на младежта и спорта от 4 години

...
И още: Министерството на младежта и спорта от 4 години
Коментари Харесай

Защо България има две федерации по спортни танци, които не си помагат, а си пречат?

И още: Министерството на младежта и спорта от 4 години е лишило лиценза на БФСТ – единственият орган у нас, който държи правата за присъединяване в интернационалните шампионати

След като стана ясно, че Министерството на спорта не се вълнува от ориста на шахматните ни първенци, други спортни клубове в страната започнаха да излизат обществено с информация за това какво в действителност се случва в страната. В редакцията на Флагман дойде Никола Абрашев, ръководител на Клуба по спортни танци в Поморие (КСТ) , с цел да опише за положението на федерацията. Или федерациите?

Всъщност в България все още броят им е две. Първата и истинска – Българска федерация по спортни танци (БФСТ) е с лишен преди 4 години от Министерството на младежта и спорта лиценз за присъединяване в надпревари в страната, само че пък с редица триумфи в чужбина, където е приета на интернационално равнище. Втората, учредена по-късно, носи името Българска федерация на клубовете по спортни танци (БФКСТ) и тя е лицензирана за България, само че не може да взе участие в интернационалните надпревари. Ако звучи, неуместно, има за какво.

Всичко стартира преди 4 години, когато изненадващо лицензът на БФСТ е лишен. Покрай това и всички клубове, членуващи в тази федерация, изпадат в потрес, тъй като им е даден 6-месечен период да се изнесат от обитваните от тях бази. Такъв е и казусът с Клуб по спортни танци – Поморие – един от най-успешните, в случай че не и най-успешният в страната, чиито спортисти са печелели и не престават да печелят интернационалните надпревари.

„ В 6-месечния период ни беше даден опция да подадем още веднъж документи, с които да получим неопределен лиценз. Подадохме ги в периода, само че от ММС нямаше отговор. Заведохме дело преди 2 години и половина и го спечелихме без право на обжалване. Решението е ясно – Министерството се задължава с наредба да ни отговори. Това и до през днешния ден не се е случило. Впоследствие заведохме дело, оспорващо и отнемането на лиценза, което също спечелихме. Българската федерация по спортни танци е единственият пълновръстен член на Световната федерация и като такава е единствената в страната, която може да излъчва интернационалните участници, каквито от висок сан имаме доста. Но не можем да участваме на национално равнище ”, описа Николай Абрашев. Той все още е треньор в КСТ-Поморие и член на Управителния съвет на БФСТ – заслужена купа, поради големия брой международни триумфи на негови състезатели. (ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА СНИМКИ ОТ РЕШЕНИЯТА НА СЪДА)

По думите на Абрашев, ръководителят на БФКСТ Георги Найденов е решил да „ почиства ” от неговата федерация клубовете, които не са комфортни. Нещо повече – все още, клубовете, които членуват в БФКСТ са единствено асоциирани с федерацията и надлежно нямат право на глас в общите събрания. Според Абрашев, Найденов на процедура взима еднолични решения. Абрашев дава и два забавни образеца за поддръжка, оказана от локалната власт вместо от страната.

Оказва се, че ръководителят на БФКСТ Георги Найденов е изпратил писмо до кмета на Поморие Иван Алексиев, с което го уведомява, че би трябвало да приключи финансирането към КСТ-Поморие – още веднъж подчертаваме, най-успешният клуб в страната – тъй като клубът към този момент не е член на БФКСТ. Вметка е, че до неотдавна е бил и това се дава като право от Закона – да членуваш в няколко федерации, само че единствено в една, която има народен лиценз.

„ Проведох среща с господин Алексиев и му показах всичко, с което разполагам. Той оцени моята справедливост и ни отбрани. Остави ни да упражняваме в базата на Община Поморие и персонално се зае да прати писмо до Министерството на младежта и спорта. Получи отговор, който... не ми се разяснява. Той се свърза персонално и с тогавашния длъжностен министър Весела Лечева, която е била сюрпризирана от протичащото се и се е заела да извърши инспекция. Беше разпоредено, само че се избра постоянно държавно управление и тя беше заменена.
 Българската федерация по спортни танци продължава да популяризира страната ни в цялостен сят
По подобен случай ръководителят на БФКСТ „ удрарил ” и спортния клуб в Несебър – единственият на територията на общината. „ Кметът Николай Димитров тогава също се ангажира персонално и застана на страна на клуба, тъй като не искаше да стопира активността му – в него членуват деца от всички детски градини, имат стотици танцови прояви всяка година и участия на концерти. Получи същият отговор от ММС. Но както и Алексиев, и той отбрани спорта. Крайното умозаключение е просто, че локалната власт прави всичко да ни защитити, а страната нехае. Интересува ги единствено да има отчетност за парите, отпуснати на БФКСТ ”, разяснява още Николай Абрашев.

В последна сметка обстановката с клубовете по спортни танци у нас се оказва доста, меко казано странна. Имаме голям брой елитни участници, които печелят златни медали на интернационалните надпревари. Те обаче освен не срещат поддръжка от страната в лицето на ММС, само че и биват ограничавани за участия в България поради разделянето на двете федерации. От друга страна настоящата, лицензирана федерация в страната пък няма право да взе участие на интернационалните шампионати и се лимитира единствено с участия у нас.

„ Защо? ”, е може би най-коректният въпрос, който би трябвало да бъде заложен към Министерството на младежта и спорта.

Предоставяме право на отговор на засегнатите по проблема страни
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР