И новият министър на транспорта Николай Събев продължи традицията да

...
И новият министър на транспорта Николай Събев продължи традицията да
Коментари Харесай

И министър Събев цопна в блатото на меморандумите

И новият министър на превоза Николай Събев продължи традицията да подписваме безсмислени меморандуми със Скопие.
 
Днешното "постижение " - съглашение създаване на кулоар номер 8 и създаване на жп линията София - Скопие, в действителност бе подписано единствено преди три месеца от предшественика му на поста Христо Алексиев. И то не в двустранен, а в тристранен формат - отново в българската столица дружно с министъра на превоза на превоза и на Албания. Още по смешното е, че през днешния ден Събев подписа "историческия меморандум " със същия македонски министър, с който подписа и служебния министър Христо Алексиев. Разбира се, всичко това Събев би трябвало да го знае, тъй като го има в секцията вести на ръководеното от него ведомство. Там би могъл да прочете и това:
 
"В Меморандума е посочено, че Република България ще постави старания за привършване на дейностите по построяването на последния жп сектор от Гюешево до границата с Република Северна Македония (2.5 км) и модернизацията на съществуващата транспортна инфраструктура по жп сектора София–Перник–Радомир–Гюешево. Министърът уточни, че през идната седмица ще започва търгът за строителство на жп правата Перник–Радомир. Той добави, че сега се изготвя техническият план за жп връзката Радомир–Гюешево, като се чака при започване на идната година да бъде утвърдена и процедурата за строителство.
 
Република Северна Македония ще работи по построяването и завършването на транспортната инфраструктура до границата с Република България и Република Албания. Това включва завършването на дейностите по жп секторите Куманово–Беляковце– Крива Паланка и построяването на новата жп линия в сектора Крива Паланка–Деве Баир, граница с Република България (общо 89 км). Изготвяне на подробни планове за рационализация и електрификация на железопътния сектор Куманово–Скопие–Кичево (обща дължина 150 км) и построяването на нова железопътна линия в сектора Кичево–Стуга-Лин, граница с Република Албания (обща дължина 70 км). "
 

 
Дъвка да балончета
 
Жп линията София-Скопие е план от 1940 година. Строителството стартира в интервала когато за последно сме били в една страна по време на ръководството на цар Борис III. След края на Втората международна война, несъмнено, всичко "бугарско " става вражеско и чак до началото на XXI век планът е изцяло пропуснат. Нашите релси стигат на 2 километра от границата, македонските ги няма никакви.
 
След това стартира да се приказва за дострояване на линията, какъв брой е значима за двата народа, само че всичко остава единствено празни приказки и обещания. Вместо трасето на кулоар номер 8 (изток-запад) владата в Скопие я влече развиването на транспортните връзки към Сърбия.
 
Иначе въпросният меморандум за строителството на жп линията с изключение на от Събев през днешния ден и от Христо Алексиев единствено преди три месеца бе подписан и от транспортния министър Петър Мутафчиев през 2007 година (три петилетки минаха!). Тогава македонските управляващи също обясняваха по какъв начин било предпочитано и по какъв начин всичко бързо щяло да стане. 
 
Какво са писали българските медии тогава:
 
"Македонският министър Миле Янакиески посочи, че за жп сектора, който страната му има да построява от македонската граница през Крива Паланка, Беляковци, Куманово до Скопие, има към този момент направен план, с който ще аплайват за предприсъединителните фондове на Европейски Съюз за към 220 млн. евро. Той съобщи, че неговото държавно управление си е сложило за цел до края на мандата си да завърши свързването на жп мрежите. "
Цитатът е от дописка на vesti.bg.
 
БЮРМ, както се наричаше тогава Северна Македония, в действителност получава парите от Европа. Финансирането на плана е обезпечено, само че ги връща без да бъде поставена и една релса по посока на България.
 
Та, почти това е историческата информация за меморандумите за жп линията София-Скопие, допустимо е да пропущаме и някой също толкоз исторически документ, парафиран по време на 12-годишното ръководство на ГЕРБ и Бойко Борисов, само че даже и да е по този начин, картинката не се трансформира и към този момент повече от 80 години въпросните релси са единствено мираж.
 
Съвсем друга тематика е, че след заставането на министър Николай Събев отпред на транспортното министерство бе преустановен търгът за рационализация на жп линията Перник-Радомир, който е част и от трасето към Скопие. Обществената поръчка на стойност 300 милиона лв. се финансира от Европейски Съюз. Сега страната ни рискува да загуби парите. 
 
Източник: OFFNews.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР