И какъв тогава ще бъде той за Русия: приятел или

...
И какъв тогава ще бъде той за Русия: приятел или
Коментари Харесай

Ще стане ли Иран нова свръхдържава?

И какъв тогава ще бъде той за Русия: другар или съперник в границите на световния юг?

Иранската войска е една от най-силните в света

Само мързеливите не сравняваха триумфалното пътешестване на Владимир Путин до Техеран през лятото на 2022 година с известната конференция на водачите на „ Голямата тройка “ през 1943 година Мястото на действието и броят на основните лица са същите. Както и тематиката на срещата: контурите на следвоенния свят.

Но нюансите са разнообразни. Някога великата Персийска империя през времето до 1943 година се трансформира във второкласна страна, нещо като " Естония с нефт ", и беше безусловно превзета от други суперсили. За всеки случай, с цел да не получи Райхът тези енергийни запаси, Сталин и Чърчил разделиха Иран между тях на окупационни зони, като някаква си африканска колония.

Но през 2022 година другите двама участници в „ срещата на трима огромни “ бяха изцяло разнообразни играчи: президентите на Турция и Иран. Защото е мъчно да си представим нов многополюсен свят без тях. Но в случай че триумфът на Анкара в построяването на „ втора Османска империя “ не се отхвърля даже от недоброжелатели, то към този момент Иран към момента е „ мрачно конче “.

Може ли Ислямската република да стане нова суперсила като Русия, Съединени американски щати, Англия, Франция?.. За да отговорите, би трябвало да разберете какво по принцип отличава една елементарна страна от световен водач.

1. Суверенитет

Независимостта не е единствено демонстрация на външни атрибути под формата на химн, знаме и войска под личното знаме. Всичко изброено нагоре го имаше и в Украйна или Афганистан по време на американската окупация. Истинският суверенитет обаче е способността да се води политика без оглеждане към „ международните водачи “. И тук Иран не на смешка е номер 1.

През 1979 година бунтуващите се студенти смъкнаха проамериканския шах, прогласиха Ислямската република и започнаха да строят собствен „ нов свят “, нещо сходно на нашия комунизъм. В отговор Съединените щати постановиха всички вероятни наказания на Техеран.

По създание е неразрешено да се купува нефт и да се продават технологии на Иран, страната е откъсната от световната финансова система и многомилиардните й задгранични активи са иззети. В това отношение наподобява на Русия, само че тя живее под подобен напън малко повече от шест месеца, а Иран живее повече от 40 години.

Сега, един риторичен въпрос. Германия има същото население като Иран: към 83 милиона. Вековна просвета, неповторима лирика и философия, опит от военни победи (както и поражения). И, несъмнено, желанието да свири първа цигулка най-малко на районно равнище.

Но едната страна, с цел да угоди на Съединени американски щати, неуместно се отхвърля от съветския газ, преминавайки към по-скъпия и нищожен американски. А вторият е един от дребното, на инат на Вашингтон, които поддържат Русия в украинската рецесия. И кой има повече суверенитет тук?

През 1979 година бунтовните студенти смъкнаха проамериканския шах, прогласиха Ислямската република и започнаха да построяват собствен личен „ нов свят “.

2. Автаркия

Тази комплицирана дума значи способността на страната да създава всеки стратегически значим материал сама. Дори Европейският съюз, Китай или Русия не могат да се похвалят с цялостна автаркия. Например, лъвският къс от международното произвеждане на микрочипове, без които не можете да създадете високотехнологична електроника, е в ръцете на евентуален съперник - проамериканския Тайван.

И тук Техеран ще даде задатък на мнозина. Новини от последния месец:

„ В Русия ще стартират продажбите на коли с марка Iran Khodro - те не отстъпват на китайските и са по-евтини от западните.

„ Празните магазини за облекла след напускането на задграничните марки ще бъдат цялостни с ирански текстил. “

„ Отечествените самолетни компании ще употребяват ирански елементи за самолети Boeing и Airbus, чиито производители са напуснали нашия пазар. “

Да, аз самият съм бил в Техеран и персонално видях, че хората не живеят богато. Приблизително като в Съюз на съветските социалистически републики в съпоставяне със Запада. Но за четиридесет години на най-строги наказания страната, волю или неволю, съумя да размени всичко допустимо от импорт със лично произвеждане.

За благополучие има положителни стартови условия. Нефтът е по-евтин от водата. Достъпна работна ръка (консервативният Иран поддържа естествения приръст на популацията, вместо гастарбайтери на черна работа, вчерашните селяни от бедните села орат). И корав вертикал на властта, който може да концентрира ресурсите в най-важните области.

Между другото, от кое място са пристигнали всички тези коли и облекла? Iran Khodro е леко актуализирано Peugeot. Защото законите на републиката разрешават да се демонстрира на западното „ авторско право “ пълен персийски пръст /кой тъкмо – изберете сами/. Ако желаете – апелирам, облеклата под логото на италианска марка са 10 пъти по-евтини от оригинала. И никой няма да ви съди.

3. Активна външна политика и мощна войска

Чували ли сте за " шиитската дъга "? Това е главният геополитически план на Техеран. Изграждане на " иранския свят " на основата на религиозната общественост на шиитите - едно от теченията в исляма. Поддръжниците му живеят в Ливан, Йемен, Ирак, Сирия...

И във всички тези страни под една или друга форма работят проирански въоръжени групи. Малцина знаят, че до момента в който съветските Върховен касационен съд унищожаваха терористи край Алепо от въздуха, на земята отряди от Иран поеха част от тежките боеве. Разбира се, тези, които бяха там импровизирано, като нашите „ отпускари “ и „ туристи “ в ДНР.

И когато при започване на 2020 година Иран, в разгара на следващата близкоизточна рецесия, удари американска база в прилежащ Ирак (да, Техеран създава лични ракети), престижът му в арабския свят се издигна до небесата.

Освен това Ислямската република също се пробва да създаде нуклеарни оръжия. Някой ще се тормози. Но Северна Корея има такива към този момент петнадесет години - и нищо, отново няма апокалипсис. Но виж, още една тухла в реконструкцията на Персийската империя - ето я...

Разбира се, всички тези амбициозни планове изискват пари. И тук стигаме до главното.

4. Печеливша стопанска система

Дълго време Москва и Техеран съществуваха като в разнообразни вселени. Търговският оборот е 100 пъти по-малък, в сравнение с сред Руската федерация и Китай, взаимните контакти са минимални.

Но в този момент, след икономическата експанзия на Запада, Русия се обръща на изток, навлизайки на нови азиатски пазари. На първо място към Индия, която се трансформира в най-големия покупател на нашите енергийни запаси. И най-краткият път сред Москва и Индустан, както в дните на Каспийските акции на Петър I, минава през Иран.

Сега на най-високо равнище се обмисля свързването на Ислямската република с грандиозния сухопътен кулоар „ Север-Юг ”: от Мурманск и Санкт Петербург до Персийския залив и Индийския океан. Това лято първите триста контейнера минаха сполучливо по този маршрут. И наподобява, че ще стават от ден на ден и повече - въпреки всичко Азия се нуждае от непрекъснати доставки от Русия, които Европа самоубийствено отхвърли.

Иран като основна точка на този маршрут може да се издигне добре. И в някои връзки даже размени западните артикули на нашия пазар с наши лични.

Вместо резюме: Да позвъним на специалиста

Ислямската република е изтощена от „ безконечната борба “ и надали ще враждува с Русия

Абас Джума, политически коментатор:

- Днес Иран е значим районен състезател с огромни упоритости и вероятности. Някои го назовават „ шиитската свръхдържава “.

И това е истина, Иран изстрелва спътници в космоса, доставя на Русия дронове за специфична интервенция и изцяло се обезпечава. Това е страна, която съумя да преодолее десетилетия на невиждан санкционен напън и икономическа изолираност. В последна сметка Ислямската република излезе победител от тази борба.

Доказателство за това са сегашните опити на Съединени американски щати да договарят с Техеран и да отстранен глобите: Западът има потребност от Иран на фона на международната енергийна рецесия. А френският президент Макрон моли Ислямската република да посредничи сред Москва и Киев за разрешаване на украинската рецесия. Какво е това, в случай че не самопризнание за въздействие на интернационалната сцена?

Разбира се, към момента е мъчно да се сравнят икономическите, политическите и военните благоприятни условия на Иран, да речем, с Китай (който мнозина считат за състояла се свръхдържава). Ислямската република обаче, на фона на вероятностите да се отърве от глобите или да получи статут на нуклеарна мощ, има положителни шансове да влезе в клуба на привилегированите страни.

И в този статут Иран няма да бъде наш зложелател, тъй като неговото водачество ще бъде обусловено и обезпечено не от експанзия, а в противен случай, от съдействие с други сили, здравословна конкуренция и многополярност. И като цяло за съвсем 40 години наказания на Съединени американски щати Иран към този момент е изтощен от непрекъсната неприязън на външната сцена.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР