И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка в Софийската районна

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка в Софийската районна
Коментари Харесай

Борислав Сарафов разпореди проверка в СРП

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов подреди инспекция в Софийската районна прокуратура. Със задачата се заема екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура, под управлението на завеждащ отдел „ Инспекторат ” Виктор Малинов.

„ Ще бъдат проверявани съответни дела и съответни прокурори ”, съобщи пред публицисти Сарафов, представен от .

От Прокуратурата оповестяват, че повода са констатирани неприемливи практики за систематизиране на делата в отдел „ Специализиран ” . Проверката е и поради голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи негативно активността на Районната прокуратура в София, се споделя в известието.

„ Още със стъпването ми в служба желаех оставката на районния прокурор Невена Зартова, назначих проверка на Софийската районна прокуратура. След резултатите желаех от Висшия правосъден съвет да образува дисциплинарно произвеждане против нея. Междувременно продължиха да се генерират кавги, продължи да се генерира напрежение и се вижда, че тук е един от генезисите, където се разрушава постамента на справедливостта ”, съобщи Сарафов.

„ Има доста - десетки, стотици и хиляди почтени магистрати, прокурори, съди и следователи. Но даже 5, 10, 15 или 20 каузи да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде, под въздействието на някой лобист, това значи, че има голям проблем и се търгува със правдивост ”, съобщи Сарафов.

Той още веднъж сподели, че се е подготвяло обвиняване против Мартин Божанов - Нотариуса.

„ За страдание, от време на време уличната правдивост е по-бърза и ни изпревари ” , сподели Сарафов.

Ревизията би трябвало да установи как и на какво съображение са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „ Специализиран “, по какъв начин са образувани екипите по тях и дали това е осъществявано в сходство с вътрешните правила в Прокуратурата и принципа на инцидентния асортимент.

Ще се ревизира срочността и ритмичността на следствията, аргументи за закъснение и учредения за удължение на периоди, мотивираност на постановените актове, взетите ограничения за процесуална насила във връзка с обвинени лица и други

Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства. Особено внимание ще се обърне на тези каузи, по които не е сбъднат правосъден надзор, както и дали е имало съображение да се сезира горестоящата прокуратура за практикуване на пълномощията според Наказателно-процесуален кодекс.

При установени данни за  осъществени закононарушения от магистрати те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При определяне на учредения за налагане на дисциплинарни санкции на прокурори неотложно ще бъде уведомяван и.ф. основен прокурор.

Ако бъде установено практикуване на длъжностен надзор по прокурорски актове, те ще бъдат изпращани към съответната прокуратура. 

„ В хода на проверката чакам да излезе нескрито кое дело е конфискувано от един прокурор без учредения, с резолюция на административния началник, без какъвто и да е мотив и без обосновка, с цел да се даде на различен прокурор от по този начин наречения Специализиран отдел. Нека да го назовем с откровеното му име – „ шпицкоманда ”, сподели Сарафов.

„ Когато забележим, че едно дело се иззема от един прокурор, който съзнателно и почетено е работил по него, и то се разпореди на прокурор от „ шпицкомандата ” без причини, то ние ще проследим пътя, ще забележим какъв е резултатът от това следствие, ще снемем съответните пояснения. В последна сметка аз съм надълбоко уверен, че незаконната активност би могла да бъде документирана и който е направил законно нарушаване, който е продавал каузи, да отиде на съд ”, съобщи още Сарафов.

Той добави още, че не е знаел за съществуването на частния клуб.

„ Изпитвам отвращение, че е допустимо каузи и правдивост да се търгуват в такива частни клубове ” , сподели Сарафов.

Той разяснява още, че „ пред двата кръга - на Мартин Божанов - Нотариуса и Петър Петров - Еврото, излиза името на някогашния основен прокурор ”.

„ Предмет на тази проверка ще са избрана категория каузи. Такива, които са прекратявани, по които наказателното произвеждане е спирано и каузи, които към момента стоят на решение. В хода на тази проверка ще подчертаваме главно на законосъобразността, на метода на възлагане на делата. По този метод ще стигнем, в случай че намерим задоволително съображение за това, и до съответни инспекции на съответни каузи, на активността на съответни магистрати ”, съобщи Виктор Малинов.

За следващ път Борислав Сарафов акцентира, че понижените пълномощия на основния прокурор водят до неприемливи феномени.

„ Разграждането на прокуратурата ще докара до появяването на такива брокери на търговия със правдивост и правораздаване в цялата правосъдна система ” , сподели Сарафов.

Проверката би трябвало да завърши до 28 февруари.

Видеото е архивно: Сарафов разпореди инспекции на делата на Нотариуса
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР