И до днес тайнството на Благодатния огън, който се запалва

...
И до днес тайнството на Благодатния огън, който се запалва
Коментари Харесай

Какво чудо стои зад Благодатния огън

И до през днешния ден тайнството на Благодатния огън, който се възпламенява от единствено себе си на Великден, остава неразгадано, макар че учените оферират разнообразни хипотези за най-голямото знамение в християнството.

Огънят се назовава и още заветен и небесен, тъй като към момента не е известно от кое място се появява. На Велика събота той пламва в храма Възкресение Христово, издигнат върху Божи гроб в Йерусалим.

Легендата за Благодарния огън потегля от IV век, когато палят свещите и кандилата, с цел да отбележат Великден. Точно против огромния празник обаче в храма нямало масло, с което патриарх Нарцис щял да възпламени огъня.

В нощта на литургията той се молил за знамение и тогава огънят се запалил самичък.

Според друго поверие през 1579 година, когато Йерусалим се намирал под притежание на турците, локалната черква подбила управниците, с цел да бъдат позволени до Божи гроб и да отбележат Пасха.

Но патриарх Софроний и православните поклонници не били позволени в параклиса, а били принудени да се молят на открито. Вътре съумял да влезе единствено арменския епископ и до момента в който се молил пред олтара, в храма влезнала гръмотевица и една от колоните пламната. Владиката изнесъл от огъня, с цел да може всеки набожен да се допре до него.

 Молитва

Подготовката към слизането на Благодатния огън стартира в събота сутринта преди Възкресение Христово. Параклисът се ревизира деликатно, с цел да е изцяло несъмнено огънят пламва вследствие на знамение, а не на човешка интервенция.

След това вратите се запечатват с пчелен восък, а вярващите се молят за слизането на огъня. Според поверието, в случай че огънят не пламне, това ще е последният ден на човечеството.

Цялата история обаче наподобява много съмнителна на научния свят, поради което през 2008 година съветския физик Андрей Волков се качва на Божи гроб със специфична инсталация, с цел да огледа чудото и през погледа на просвета.

Той е изследвал елетромагнитното поле на храма, като през първите шест часа не е записано нищо извънредно. Но след молитвата на патриарха, магнитното поле се усилило два пъти.

При запалването на свещите електромагнитният заряд е бил два пъти по-силен от началото на деня. Ученът е безапелационен, че това не може да се случи с инсталация или запалително средство поради изискванията на храма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР