И днес в Народното събрание продължава работа комисията по промяна

...
И днес в Народното събрание продължава работа комисията по промяна
Коментари Харесай

Депутатите са разединени относно идеята да не заседават всяка седмица

И през днешния ден в Народното събрание продължава работа комисията по смяна в правилника за работа на Народното събрание. Преди съвещанието депутатите разясниха лансираното през вчерашния ден предложение две пленарни съвещания да има единствено две седмици в месеца, а в другите две депутатите да работят интензивно в комисиите, в които членуват.

Депутатите една седмица да заседават в пленарна зала и една седмица да работят в парламентарните комисии е единствено концепция - това разгласи ръководителят на Народното събрание Ива Митева. Тази концепция дори не е записана като текст в правилника. Тя сподели, че предлага тази концепция с една единствена цел: да се усъвършенства качеството на законите, които одобряват народните представители. Каза също, че концепцията е била показана на председателски съвет и там е срещнала поддръжка.

Днес обаче не всички депутати мислеха по този метод.

" Тук концепцията не е Народното събрание да не работи. Напротив - Народното събрание би трябвало да работи, само че би трябвало да работи по този начин, както работят всички парламенти, тъй като, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и по-късно работа в комисии по няколко часа и по нощите не е естествена работа. Вие сте очевидци, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не приказваме изобщо за потенциала на народния представител по нощите да се работи ", сподели Ива Митева.



" По-скоро не бихме го подкрепили, в действителност не по-скоро, несъмнено не бихме го подкрепили. Въпросът е дали доста интензивно да не го поддържаме. Не считаме, че такива официални промени биха съдействали за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв метод работят чисто във времето народните представители, а по какъв начин работят ", разяснява Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.



" Ще обсъдим, несъмнено, на парламентарна група. Тогава ще вземем нашето мнение. Сега занапред следва тук да обсъдим още веднъж. Има аргумент и в това предложение. Трябва да се видят в действителност всички елементи ", сподели на собствен ред Филип Попов от Българска социалистическа партия за България.

Българска национална телевизия: Плюсовете или минусите са повече?

" Трудно е да се каже дали плюсовете или минусите са повече, дали ще усъвършенства фактически работата на Народното събрание като подобен "



" Предложението, което направиха сътрудниците, което още не сме приели не за друго, а поради публичното мнение, би трябвало да разбираем на хората, че няма да почиваме, няма да лежим у дома, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички естествени хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има наказания, който не идва без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.



" Нашата парламентарна група от " Изправи се БГ! Ние идваме! " е изрично срещу. Ние сме го разискали и през днешния ден няма място обаче за тази полемика, тъй като това е въпрос за бъдещи интервали, в случай че някой предложи това, само че сега в правилника няма такова предложение ", разяснява Мария Капон от ИБГНИ.

Българска национална телевизия: И вие не го подкрепяте?

" Ние изрично имаме мнение от парламентарната група, че желаеме да съхраним метода на работа ", отговори тя.



От парламентарната група на " Изправи се БГ! Ние идваме " внесоха искане в деловодството на Народното събрание за чуване на управлението на КЕВР за повишение на цената на водата. Освен това са внесли и промени в Закона за ВиК.

" След топлинния удар от повишението на цената на парното, след токовия удар с повишението на цената на тока, в този момент повишването на цената на водата действително ще потопи българските семейства. Реално след годишно повишение цената на водата във всички области на България нито качеството на питейната вода се усъвършенства, нито качеството на услугата, нито се понижиха течовете и загубите на вода, те не престават да са приблизително с 60%, а някъде стигат и покрай 80%. Нито пък се реши казусът с безводието в стотици обитаеми места в България. Тоест, резултатът е един - плащате повече, а против това не получавате нищо по-добро ", разяснява Мая Манолова.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР