И чист въздух да пусна в системата, все тая -

...
Коментари Харесай

Новите екостикери за годишните технически прегледи: фиаско за повече пари

И чист въздух да пусна в системата, все тая - отново ще излезе същата екокатегория. Това сподели чиновник в пункт за годишни механически прегледи пред " Капитал " във връзка новите екостикери, които от 12 юли се лепят в средата на предните стъкла на колите тъкмо под огледалото за назад виждане.

да направи действителна оценка на автопарка, като посредством премерване се дефинира коя кола какъв брой тъкмо замърсява, без да се взима поради евростандарта по ваучър (от ЕВРО-1 до ЕВРО-6 към момента). Това звучеше разумно, защото има доста огромни разминавания сред коли с еднакъв евростандарт - едни са поддържани добре, други не, едни имат катализатори и филтри, други не, трети са с инсталирана газова уредба и така нататък А и при друга употреба на транспортното средство отделяните нездравословни излъчвания се трансформират.

Две седмици след следващата промяна при автомобилните прегледи резултатът е явен и за жалост не изключително неочакван. Реална екооценка на транспортните средства не се прави и всичко е както преди.

Новата система безусловно преписва ЕВРО стандарта от талона и разпределя колата в съответната категория (от 1 до 5, като последната е единствено за електрически и водородни коли), без да има никакво значение какви газове са измерени. Така дали автомобилът е с катализатор или без, дали е на газ или метан - няма никакво значение. Важен е единствено евростандартът и годината на произвеждане. Все неща, които по този начин или другояче ги има в талоните на колите, заради което не става и ясно за какво беше нужно да се вкарват новите стикери. Освен, несъмнено, цената - тя е от 5 до 20 лева по-висока в другите пунктове за годишни механически прегледи.
Гледай какво написа, не какво гори
Алекси кара кола с фабрична газова уредба, създадена през 2008 година По ваучър колата е ЕВРО-4, само че той е очаквал, че ще получи по-екологична категория: задвижваните с метан мотори имат с до 25% по-ниски излъчвания CO2 спрямо останалите мотори с вътрешно горене и до 95% по-ниски излъчвания азотни окиси (NOx). Освен това съвсем не изхвърлят сажди.

Въпреки това обаче при прекосяване на механически обзор тази седмица му е даден стикер за 3-а категория, или толкоз, колкото би получил остарял 15-годишен дизел без DPF филтър. Според него са му споделили, че системата по този начин го е определила и до момента нямало случай някой да получи по-висока екокатегория от тази, записана в талона му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР